ZMIJE IZMILELE SVUDA PO SRBIJI Upozorenje čuvenog zmijolovca: Ako vidite da nepomično leže NE DIRAJTE IH, to može biti OPASNO

 ZMIJE IZMILELE SVUDA PO SRBIJI Upozorenje čuvenog zmijolovca: Ako vidite da nepomično leže NE DIRAJTE IH, to može biti OPASNO

Foto: Profimedia

Topli aprilski dani iz zimskog sna probudili su opasne gmizavce, pa tako građani širom Srbije zmije mogu videti na livadama, putevima, ali i blizu svojih kuća. Ipak, promenljivo i kišovito, hladnije vreme zbunjuje gmizavce zbog čega ih možete naći u prirodi nepomične.

Ako kraj puta vidite da se zmija ne pomera i deluje kao da je mrtva, ipak je ne dirajte jer je živa i samo nije stigla da pobegne od vas!

Vladica Stanković iz Vladičinog Hana najpoznatiji srpski zmijolovac kaže da zmijama smeta kišovito vreme.

– Zmije su se izmilile s prvim toplim danima, one su aktivnije i pokretljivije kada sakupe dovoljno toplotne energije. Čim bude još toplije, biće još pokretljivije. Maj i jun su im sezona parenja, tada su najpokretnije. Ipak, desi se da i njih iznenadi pljusak i zahlađenje. Onda ne mogu da dostignu svoju regularnu “radnu temperaturu” i onda se desi da ne stignu da pobegnu ako im ide čovek u susret. U tim situacijama, kao i inače, ne treba ih dirati. Treba se odaljiti i pustiti ih da odu svojim putem. Zmija nikad neće napasti čoveka, one se sklanjaju od nas – kaže Stanković.

Stanković podseća da ljudi kada u prirodi nađu zmiju, ne smeju da je diraju i uznemiravaju:

– Sve vrste zmija su zakonski zaštićene i kažnjivo je svako uznemiravanje i ubijanje zmija. Tri najopasnije otrovnice koje žive na teritoriji naše zemlje su poskok, šarka i šargan. Šarka je prisutna u Vojvodini i u ravnicama, poskok živi na brdovitim delovima, na nadmorskoj visini od 1.200 do 1.500 metara, a šargan je visokoplaninska vrsta i može se videti samo na vrhovima iznad 1.500 metara nadmorske visine. Najjači otrov ima poskok. Smrtnost od ujeda zmija u Srbiji je oko 2%, ali ukoliko ne dođe do smrtnog ishoda, onaj koga zmija ujede može imati zdravstvene posledice za ceo život.

Kazne za ubijanje zmija:

Šarka, planinski šargan – 100.000 dinara
Četvoroprugi smuk – 50.000 dinara
Šilac – 50.000 dinara
Sve ostale vrste – 40.000 dinara

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *