ZEMLJA EU POTPUNO ODSEČENA OD RUSKOG GASA! Kriza ih OZBILJNO uzdrmala, čeka ih period HLADNOĆE

 ZEMLJA EU POTPUNO ODSEČENA OD RUSKOG GASA! Kriza ih OZBILJNO uzdrmala, čeka ih period HLADNOĆE

Foto: Profimedia

Nemačka će u potpunosti prestati da kupuje ruski ugalj 1. augusta i rusku naftu 31. decembra, i doživeće veliku promenu u izvoru snabdevanja zemlje energijom, rekao je zamenik ministra finansija Joerg Kukies na konferenciji u Sidneju.

– Ključni izazov koji je pred nama biće popunjavanje ogromne praznine koja će ostati kada se Evropska unija odvikne od 158 milijardi kubnih metara gasa koje Rusija isporučuje godišnje. Bićemo bez ruskog uglja za nekoliko sedmica – rekao je on na Sidnejskom energetskom forumu, čiji su domaćini vlada Australije i Međunarodna agencija za energetiku.

Rusija je ranije isporučivala 40 posto nemačkog uglja i 40 posto nafte, rekao je on.

– Svako ko poznaje istoriju naftovoda Družba, koji je već bio oruđe sovjetske imperije nad istočnom Evropom, osloboditi se te zavisnosti nije trivijalna stvar, ali to je stvar koju ćemo postići za nekoliko meseci – rekao je Kukies.

Nemačka ubrzano razvija terminale za uvoz tečnog prirodnog gasa (LNG) kako bi popunila jaz u snabdevanju gasom, ali je naglasio da, iako bi Sjedinjene Države i Katar mogli zajedno isporučiti oko 30 milijardi kubnih metara gasa u LNG obliku u Evropu, to nije ipak dovoljno.

– Ne možemo samo zamisliti da ovaj problem nestane – rekao je Kukies.

Iako je Nemačka usredsređena na prelazak na neto nulte emisije i nedavno usvojila zakone za ubrzanje razvoja projekata obnovljive energije, gas će biti ključan za taj pomak, rekao je Kukies.

BONUS VIDEO: Ukrajinska policija došla na nudističku plažu da uruči pozive za vojsku – golaći se razbežali

Pročitaj još