ZELENSKI SE OGLASIO POSLE EKSPLOZIJA: “Rusi panično beže sa Krima, najmanje 38.000 automobila prešlo Kerčki most!”

 ZELENSKI SE OGLASIO POSLE EKSPLOZIJA: “Rusi panično beže sa Krima, najmanje 38.000 automobila prešlo Kerčki most!”

Foto: Profimedia

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski rekao je da su Rusi u panici shvatili da Кrim “nije mesto za njih” nakon tri misteriozna i razorna udara na poluostrvo tokom protekle nedelje, za koje se smatra da su ih izveli ukrajinski operativci.

U svom najnovijem video obraćanju Zelenski je rekao da dugi redovi automobila koji prolaze preko Кrimskog mosta koji vode ka ruskom kopnu dokazuju da je “apsolutna većina” građana Rusije shvatila poruku. Najmanje 38.000 automobila prešlo je u utorak, što je rekord.

Kako kaže, do masovnog izlaska došlo je nakon što je eksplodirala deponija municije i električna podstanica u blizini grada Džankoja, važnog železničkog čvorišta. Još jedan ukrajinski udar dogodio se u blizini glavnog grada regiona Simferopolja, gde je kako kaže uništena ruska vazdušna baza.

Zelenski je nagovestio da se mogu očekivati slični napadi. On je pozvao Ukrajince koji žive na Кrimu i na okupiranom jugu da se drže dalje od neprijateljskih komandnih mesta i logističkih baza.

– Ne približavajte se vojnim objektima ruske vojske – rekao je on. Oni bi takođe mogli da eksplodiraju zbog “neuspeha”, dodao je on, opisujući borbu svoje zemlje protiv ruskih snaga kao “narodnooslobodilački rat”Milioni Ukrajinaca se bore protiv “terorističke države”, dodao je on.

U svom najnovijem ažuriranju obaveštajnih podataka, Ministarstvo odbrane Velike Britanije je saopštilo da će ruski vojni lideri verovatno biti “sve zabrinutiji” zbog neuspeha na Кrimu. Ministarstvo odbrane u Moskvi obećalo je da će se pozabaviti onim što je nazvalo lokalnom “sabotažom”.

Šest islamističkih ekstremista uhapšeno je u sredu, rekao je šef Кrima Sergej Aksjonov, koga je imenovala Moskva. Nije bilo jasno kakve veze uhapšeni imaju sa nedavnim napadima, koji uključuju i udar na aerodrom Saki, prenosi “Gardijan”.

U sredu oko tri sata ujutru ruski strateški avioni bombardovali su lučki grad Odesu, ispalivši dve rakete dugog dometa.