ZAVLADALA OPŠTA PANIKA MEĐU RODITELJIMA! Pojavila se nova DROGA u beogradskim školama, JAČA od ekstazija – kruže alarmirajuće poruke (FOTO)

 ZAVLADALA OPŠTA PANIKA MEĐU RODITELJIMA! Pojavila se nova DROGA u beogradskim školama, JAČA od ekstazija – kruže alarmirajuće poruke (FOTO)

Foto: Profimedia/Privatna arhiva

Društvenim mrežama kruži upozoravajuća poruka za roditelje beogradskih đaka jer se u školama pojavila nova opasna droga.

Poslednjih nekoliko dana zavladala je panika među roditeljima nakon što se na Viber grupama pojavila informacija o tome da se deci u školama u Beogradu prodaje nova droga “kids doga” i snus. Snus je prah koji se pakuje u kesice čaja i može da se kupi na pojedinim kioscima, a veoma je štetan po zdravlje. 

Pre oko dva dana pojavila se poruka na Viber grupi koju su formirali roditelji.

– Dragi roditelji, htela sam da vas obavestim da su se pojavile na tržištu psihoaktivne supstance koje su lako dostupne učenicima. Jedna je u obliku žvake, poznatija kao “kids droga”, efekat počinje nakon 15 minuta i jači je od ekstazija, a tragovi skrivanja su posebna zamka za roditelje i zaposlene u školi, jer je umotana kao pakovanje žvaka. Druga je tzv. snus – čist nikotin u prahu koji se pakuje u malim vrećicama čaja i on se sisa ili šmrče. Veoma je jeftin, kesica košta 100 – 150 dinara. Molim vas da sa decom porazgovarate o ovome, da budu obazrivi da im neko ne “podvali” žvaku – napisano je u poruci. Navedeno je da su svi roditelji iz saveta dobili dopis da obaveste druge roditelje. Takođe su, kako se navodi, isti dopis dobile i učiteljice. 

Foto: Privatna arhiva

 Iz Ministarstva unutrašnjih poslova izjavili su da u prethodnom periodu nisu pronašli drogu pod nazivom “kids droga”, a za snus su naveli da je duvanski proizvod i da se ne nalazi se na Spisku psihoaktivnih kontrolisanih supstanci koje je određen Pravilnikom o utvrđivanju Spiska psihoaktivnih kontrolisanih supstanci, što znači da nije droga.

Snus je duvan koji je samleven i praškast je. Pakuje se u kesice i ima veliku koncentraciju nikotina. Obično se pakuje u kesice čaja. Koristi se tako što se kesica stavlja i drži u usnoj duplji, najčešće između obraza i desni. Ranije je mogao i da se koristi tako što se ušmrče kroz nos, ali se decenijama ne upotrebljava na taj način.