“ZATO NAŠI MOMCI TAMO ŠTITE I SAMU RUSIJU, A MNOGI GINU” Putin pojasnio šta je KONKRETNA misija ruske vojske u Ukrajini

 “ZATO NAŠI MOMCI TAMO ŠTITE I SAMU RUSIJU, A MNOGI GINU” Putin pojasnio šta je KONKRETNA misija ruske vojske u Ukrajini

Foto: Profimedia

Misija Rusije i njenih vojnika je da se prekine rat koji je Kijev vodio protiv Donbasa, kao i zaštita same Rusije, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin tokom posete Kalinjingradu. Na teritoriji Rusije je stvarana antiruska enklava, rekao je Putin.

Kako je dodao, neki optužuju Rusiju za agresiju na Ukrajinu, ali je u stvarnosti sve drugačije.

Foto: Profimedia

– Niko ne razume i ne zna da nakon državnog udara u Ukrajini 2014. godine veći deo stanovnika Donjecka, Luganska, Krima nije hteo da prizna puč. To nije tema za decu, ali je prilično jasna. Protiv njih su praktično pokrenuli rat i vodili su ga osam godina. Naš zadatak, misija naših vojnika, ustanika Donbasa je da zaustavimo taj rat, da zaštitimo ljude. Naravno, da zaštitimo samu Rusiju, jer su na teritoriji današnje Ukrajine počeli su da stvaraju antirusku enklavu koja predstavlja pretnju po našu zemlju. Zato naši momci, koji se tamo bore, štite i stanovnike Donbasa, štite i samu Rusiju – rekao je Putin.

Po njegovim rečima, to zaslužuje podršku čitavog društva, pa i mladih ljudi.

– Ti momci, koji se tamo bore, rizikuju svoje zdravlje, a mnogi ginu. Oni treba da znaju za šta daju svoj život – za Rusiju i za ljude koji žive u Donbasu – rekao je ruski lider.

O pokušajima da se Rusija odseče

Prema rečima Putina, u savremenom svetu je teško odseći neku zemlju od nečega.

– U svetu širenja informacija, uključujući naučne informacije i tako dalje… Kako se to može zamisliti. Praktično je nemoguće – ocenio je ruski predsednik.

Foto: Reuters

Kao primer je naveo naučne projekte sa evropskim partnerima u oblasti fizike, gde Rusija učestvuje sa preko 70 odsto.

– U svemiru, i pored svih poteškoća, partneri saopštavaju da žele da nastave saradnju, jer danas se na Međunarodnu svemirsku stanicu mogu isporučiti materijali, oprema, kosmonauti, i Amerikanci to mogu, ali to je skuplje nego našim raketama – pojasnio je Putin.