ZARADA DVE HILJADE EVRA MESEČNO, A POTREBAN SAMO JEDAN SERTIFIKAT: Posao ne može svako da radi – evo šta se traži od zaposlenih

 ZARADA DVE HILJADE EVRA MESEČNO, A POTREBAN SAMO JEDAN SERTIFIKAT: Posao ne može svako da radi – evo šta se traži od zaposlenih

Odgovornost je velika, fizički je, ali i mentalno, veoma teško je obavljati ovaj posao.

Iako plata za posao kraniste ide i do 170.000 dinara, na svakom gradilištu fale kranisti, pa i ovo zanimanje spada u kategoriju deficitarnih.

Odgovornost je velika, fizički je, ali i mentalno, veoma teško je obavljati ovaj posao.

Problem sa radom na kranu nije samo strah od visine, već i činjenica da u maloj kabini provedete 10 sati dnevno na velikoj visini, zbog čega nekada ne stignete da odete do toaleta.

– Nisam se školovao za ovaj posao, već sam sasvim slučajno počeo njime da se bavim. Otišao sam pre desetak godina na Maltu i tamo video da su potrebni kranisti. Položio sam za sertifikat i procenjeno je da mogu nesmetano da se bavim tim poslom. Taj sertifikat važi tri godine, ali ne i izvan Malte, pa sam isti ispit polagao i dok sam živeo u Nemačkoj, a i sada kada sam u Srbiji. Ovde sam polagao teorijski ispit u centru za kulturu „Vlada Divljan“, a ukoliko se dobro sećam, mislim da je taj deo koštao 38.000 dinara. Ceo kurs traje tri meseca i na kraju se dobije dozvola za rad – kaže jedan od kranista iz Beograda. 

– Ne mogu da kažem da imam strah od visine kao većina, ali neka neprijatnost sigurno postoji. Nije lako sedeti u kabini na 30, 40 ili 50 metara od zemlje, pogotovo kad osetite kako se kran ljulja. To je mali prostor, u zavisnosti od godine proizvodnje neke kabine imaju i klimu i grejanje, a neke ne, pa se i uslovi rada menjaju u zavisnosti od vremenskih prilika. Mada je svima jasno da kada je jak vetar onda imamo slobodan dan – dodaje. 

Ne postoji starosna granica za posao kraniste, a među kranistima ima i veliki broj penzionera. 

S druge strane, devojaka gotovo da nema, što nije redak slučaj u nekim drugim zemljama.

– Među nama ima kolega raznih godina. Neki ostanu, a neki brzo odustanu. Sa strane ovo deluje kao lak posao, ali verujte da nije. Ipak, bio bih neiskren ako bih rekao da su plate male, mada mislim da treba da budu veće. Ne samo ja, nego sve moje kolege. Konkretno meni je satnica 650 dinara, što znači da mesečno zaradim između 160.000 i 170.000 dinara u zavisnosti od broja sati i slobodnih dana. Nije to loše, ali zaista smatram da bi, imajući u vidu da je posao takav kakav jeste, satnica trebalo da bude oko 1.000 dinara. Zato nas je valjda i ovoliko malo, a verujete nema gradilišta na kojem nisu potrebni kranisti – smatra. 

Pojedini kranisti smatraju da satnica za ovaj posao bi trebalo da bude veća, zbog velike odgvornosti koju zaposleni ima i činjenice da najmnja greška može da bude kobna.