“ZAPAD SE IGRA SA VATROM” Napeto! Ruski general tražio od Putina da premesti NUKLEARNO ORUŽJE u enklavu pored Litvanije

 “ZAPAD SE IGRA SA VATROM” Napeto! Ruski general tražio od Putina da premesti NUKLEARNO ORUŽJE u enklavu pored Litvanije

Foto: Profimedia

Govoreći na ruskoj državnoj televiziji ove nedelje, general-potpukovnik Jevgenij Bužinski rekao je da se Zapad igra vatrom u blokadi ruske enklave Kalinjingrad, kako bi sprečio sankcionisanu robu da stigne na teritoriju preko NATO države Litvanije.

Vojni stručnjak se takođe obrušio na britanskog generala ser Patrika Sandersa, koji je ove nedelje preuzeo komandu nad britanskim kopnenim snagama i najavio svoj dolazak uz jezivu poruku da trupe treba da budu spremne za borbu protiv Rusije i odbranu Evrope.

– On ne razume da će usled Trećeg svetskog rata Britanija fizički prestati da postoji – rekao je poručnik Bužinski.

– Ostrvo će nestati, tako da nemam pojma gde će živeti on ili njegovi potomci.

U poruci za udaranje u grudi poslatoj trupama svog četvrtog dana na čelu sa oružanim snagama, general Sanders je rekao: „Ja sam prvi načelnik generalštaba od 1941. koji je preuzeo komandu nad vojskom u senci kopnenog rata u Evropa koja uključuje kontinentalnu silu…

– Razmeri trajne pretnje iz Rusije pokazuju da smo ušli u novu eru nesigurnosti.

– Moja je jedina dužnost da našu vojsku učinim smrtonosnom i efikasnijom koliko god može. Vreme je sada i naša je prilika da iskoristimo.

Kao odgovor, Bužinski je tvrdio da je pored rata u Ukrajini situacija u Kalinjingradu „duboko ozbiljna” i pozvao predsednika Vladimira Putina da prebaci nuklearno oružje u eksklavu kako bi zaštitio ruske interese.

Nekada pruska ispostava Kenigsberg, grad Kalinjingrad je najzapadnija teritorija Rusije i ključna je strateška ispostava od kraja Drugog svetskog rata.

Nalazi se između Litvanije i Poljske i služi kao sedište Baltičke flote Kremlja.

 Ovo je duga igra da nas izguramo sa Baltičkog mora, pokušaj da se blokira i odseče Kalinjingrad, i na kraju da nam se oduzme – rekao je on.

Bužinski, koji je služio na visokim pozicijama u ruskom ministarstvu odbrane, rekao je da Zapad namerava da „ekonomski blokira Kalinjingrad, u potpunosti, dok naš narod ne zavija od nemaštine“.

On je dodao da bi Putin trebalo da poništi sovjetsko priznanje nezavisnosti Litvanije, da isključi njenu energiju i preuzme kontrolu nad njenim granicama.

– I onda konačno moramo preduzeti vojne mere – zaključio je on.

– Moramo nešto da uradimo. Moramo da pojačamo naše vojno prisustvo na granici sa Litvanijom kao što smo to uradili u decembru prošle godine i januaru ove godine na granici sa Ukrajinom.

Na drugom mestu u intervjuu, poručnik Bužinski je potvrdio da je Rusija sada efektivno u ratu sa Natom, dodajući da bi svaki pokušaj da se ometa na suverenoj teritoriji Rusije mogao da učini da situacija u Ukrajini izgleda kao “šala”.

Na drugom mestu ove nedelje, Putinov portparol Dmitrij Peskov upozorio je da je svo poverenje sada isparilo između Zapada i Moskve.

– Odnosi između Rusije i Zapada se neće vratiti na prethodni nivo, jer Moskva više nikada neće verovati takvim “partnerima”, rekao je on za američki TV kanal MSNBC.

– Biće to duga kriza, ali nikada više nećemo verovati Zapadu.

Između 2002. i 2009. godine, poručnik Bužinski (72) bio je načelnik Uprave za međunarodne ugovore i zamenik načelnika Glavne uprave za međunarodnu vojnu saradnju pri Ministarstvu odbrane Rusije.

Pročitaj još