“ZAPAD JEDNIM POTEZOM MOGAO DA SPREČI RAT U UKRAJINI” Zelenski otkrio zašto Bajden nije posetio Kijev (VIDEO)

 “ZAPAD JEDNIM POTEZOM MOGAO DA SPREČI RAT U UKRAJINI” Zelenski otkrio zašto Bajden nije posetio Kijev (VIDEO)

Kijev nije spreman na teritorijalne ustupke u korist Rusije, izjavio je u intervjuu za “TV Si-En-En” ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski.

On je istakao da se konflikt mogao izbeći primanjem Ukrajine u NATO i otkrio zašto američki predsednik Džozef Bajden još nije posetio Kijev.

Zelenski je odbacio mogućnost diplomatskog regulisanja situacije i odricanja Kijeva od dela regiona.

Ukrajina nije odustala od NATO

Prema njegovim rečima, najbolja bezbednosna garancija za njegovu zemlju je njeno pridruživanje NATO.

– Niko do sada nije ponudio bolju garanciju. Spremni smo da se pridružimo svakoj strukturi koja bi nam garantovala završetak rata i bezbednost – rekao je Zelenski.

On je pozitivno ocenio to što je NATO odobrio pridruženje Švedske i Finske Alijansi. Ocenio je da bi takva odluka o Ukrajini omogućila sprečavanje konflikta i oslobodila Zapad neophodnosti pružanja velike pomoći njegovoj zemlji.

Foto: Profimedia

– Ceo svet pomaže Ukrajini. Jedni pružaju humanitarnu pomoć, drugi finansijsku ili vojnu. Oba doma Kongresa Sjedinjenih Država nam pomažu. Svet čini mnogo, a trebalo je samo primiti Ukrajinu u NATO – smatra ukrajinski lider.O Bajdenovoj poseti Kijevu

Zelenski je takođe prokomentarisao da američki predsednik Džozef Bajden želi da poseti Ukrajinu, ali da su prepreka tome “neke stvari” koje se tiču bezbednosti.

Foto: Profimedia

On je pohvalio druge svetske lidere što su posetili Kijev i što se “ne boje Putina”.

Rusija je 24. februara pokrenula specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini.

Tokom operacije, Ukrajinu su posetili državni sekretar SAD Entoni Blinken, šef Pentagona Lojd Ostin, ministar pravde Merik Garlend, predsednik Predstavničkog doma Nensi Pelosi, kao i brojni kongresmeni i senatori.

Ukrajinske vlasti ranije su saopštavale da su se uverile u uzaludnost pokušaja pridruživanja Alijansi i da su spremne da se zadovolje bezbednosnim garancijama velikih država kao jednom od komponenti rešavanja sukoba sa Rusijom.

BONUS VIDEO: Ukrajinska policija došla na nudističku plažu da uruči pozive za vojsku – golaći se razbežali