ZALEDIĆEMO SE! U ovim delovima Srbije očekuju se SNEG I LEDENA KIŠA, poznati meteorolog otkrio: Vikend će doneti veoma BURNE METEOROLOŠKE PRILIKE

 ZALEDIĆEMO SE! U ovim delovima Srbije očekuju se SNEG I LEDENA KIŠA, poznati meteorolog otkrio: Vikend će doneti veoma BURNE METEOROLOŠKE PRILIKE

Foto: Srbija Danas/Saša Džambić/Shutterstock

Meteorolog Đorđe Đurić je u svojoj prognozi najavio da će u petak ujutro biti tmurno i hladno, u većini predela i sa maglom. Tokom dana biće oblačno i uglavnom suvo.

– Sve više će jačati ciklon iznad Đenovskog zaliva koji će se tokom dana premeštati preko Italije ka centralnom Jadranu. Vetar će u Srbiji biti u skretanju na jugoistočni i krajem dana u košavskom području biće u pojačanju. Maksimalna temperatura zbog priliva nešto toplije vazdušne mase sa juga i sa Mediterana biće od 11 do 17°C, a tmurno i hladnije biće u Negotinskoj Krajini, temperatura do 10°C – kaže Đurić.

Krajem dana na zapadu i jugozapadu Srbije, a tokom večeri i noći i u ostalim predelima očekuje se jače naoblačenje sa kišom.

Tokom vikenda Srbija će nalaziti pod uticajem veoma snažnog ciklona, koji će se sa Jadranskog mora premeštatai preko našeg područja dalje na istok.

Vazdušni pritisak biće znatno ispod normale i biće veoma vetrovito. U svim predelima Srbije tokom vikenda biće oblačno sa kišom i uz obilnije padavine, dok se na planinama očekuje sneg, uz formiranje snežnog pokrivača.

Na istoku Srbije biće uslova za ledenu kišu ili sneg. Na jugu i jugoistoku Srbije duvaće južni vetar, a u ostataku Srbije umeren do jak istočni i severoistočni, u nedelju i jugoistočni. U košavskom području očekuju se olujni udari, naročito u nedelju, pa se u Beogradu, Pomoravlju i u Podunavlju očekuju olujni udari preko 80 km/h, a na jugu Banata i preko 100 km/h – kaže Đurić.

Maksimalna temperatura u subotu od 8 do 12°C.

Ciklon će u nedelju u svom zadnjem delu da uslovi prodor još hladnije vazdušne mase sa severa i sa istoka, pa će maksimalna temperatura u nedelju biti od 4°C na severu do 12°C na jugu Srbije, u Beogradu do 6°C, na planinama i na istoku Srbije oko 0°C.

– U svakom slučaju, vikend će doneti veoma burne meteorološke prilike i u zavisnosti od dalje promene kretanja centra ciklona zavisiće i koliko će se vremenska situacija menjati – kaže meteorolog.

Đurić je poručio da će u ponedeljak ciklon nastaviti put dalje na istok i nalaziće se svojim centrom iznad Crnog mora. U Srbiji će i dalje biti oblačno i veoma hladno sa kišom, u brdsko-planinskim predelima sa snegom. Vetar će biti u slabljenju i u skretanju na severozapadni. Maksimalna temperatura biće od 5 do 10°C, u Beogradu do 6°C.

– U utorak se očekuje stabilizacija vremena, pa se očekuje suvo vreme, uz tmurna i maglovita jutra. Jutarnja temperatura biće od 0 do 5°C, ponegde i uz jutarnji mraz, a maksimalna dnevna biće od 6 do 10°C, u Beogradu oko 8°C – zaključuje.