ZA VIKEND ĆE LITI KAO IZ BOKALA! Najnovije upozorenje RHM vam se neće dopasti – od danas kreću OBILNIJE PADAVINE

 ZA VIKEND ĆE LITI KAO IZ BOKALA! Najnovije upozorenje RHM vam se neće dopasti – od danas kreću OBILNIJE PADAVINE

Foto: Shutterstock

Republički hidrometeorloški zavod upozorio je da se od danas do ponedeljka na području Srbije očekuju obilnije padavine.

Veća količina kiše u petak i subotu najpre se očekuje u severnoj, zapadnoj i centralnoj Srbiji, dok će se u nedelju i ponedeljak zona intenzivnih padavina izmestiti na jug i istok zemlje.

Očekuje se da ukupna količina kiše za četiri dana u Vojvodini dostigne od 20 do 40 mm, a u ostalim krajevima od 40 do 70 mm, u zapadnoj i jugozapadnoj Srbiji, kao i u regionu Pomoravlja i Homoljskih planina lokalno i više.

U Srbiji danas ponegde kratkotrajna magla, a u toku dana biće umereno do potpuno oblačno, mestimično s kišom i lokalnim pljuskovima, koji će ponegde biti praćeni i grmljavinom.

Vetar slab i umeren, južni i jugozapadni, tokom dana u pojačanju, naročito u planinskim predelima, a posle podne i u košavskom području. Uveče i u toku noći vetar će biti u skretanju na severozapadni. Najniža temperatura biće od 4 do 9 stepeni, a najviša od 11 na severu Vojvodine do 17 na jugu Srbije.

U Beogradu će biti pretežno oblačno, povremeno s kišom i lokalnim pljuskovima. Najniža temperatura biće oko 9, a najviša oko 13 stepeni.

Foto: Srbija Danas/Milana Pavković

Prema izgledima vremena za narednih sedam dana, biće pretežno oblačno s čestom pojavom kiše.

U subotu (19.11.) se više padavina (od 20 do 30 mm za 24 h) očekuje u Vojvodini, zapadnoj i centralnoj Srbiji, dok će se u nedelju i ponedeljak (20 – 21.11.) zona intenzivnih padavina izmeštati ka jugu i istoku Srbije uz količinu kiše ponegde veću i od 40 mm za 24 časa.

U noći između nedelje i ponedeljka kiša će preći u sneg u brdsko-planinskim predelima zapadne i jugozapadne Srbije uz lokalno stvaranje snežnog pokrivača visine od 5 do 10 cm na većim visinama, a u ponedeljak tokom dana sneg je moguć i u regionu Homoljskih planina.

Maksimalne temperature u većini mesta od 6 do 11 stepeni, a na jugu i istoku Srbije i do 15 stepeni.

U utorak i sredu (22 – 23.11.) duvaće košava, a u oblasti Dinarskih planina jak jugozapadni vetar. Česta naoblačenja s kišom, na planinama i sa snegom očekuju se i u nastavku naredne sedmice.