ZA SEDAM DANA SE SVE PROMENILO! Najnovija MAPA sa ukrajinskog ratišta – evo kako sada izgleda odnos snaga Rusije i Ukrajine

 ZA SEDAM DANA SE SVE PROMENILO! Najnovija MAPA sa ukrajinskog ratišta – evo kako sada izgleda odnos snaga Rusije i Ukrajine

Foto: Twitter Printscreen/@TheStudyofWar

Tokom vikenda Ukrajinci su povratili kontrolu nad gradom Liman nakon što su se ruske snage povukle kako in navodno ne bi opkolile ukrajinske snage, dok su na jugu u poslednjih nekoliko dana povratili kontrolu nad nekoliko sela u regionu Hersona.

Ukrajina je 6. septembra krenula u kontraofanzivu, i iako je bila dugo očekivana, izgleda da je iznenadila Kremlj svojom brzinom.

Napredovanje ukrajinskih snaga, uz pomoć zapadnog oružja, dovelo je do povlačenja Rusa sa pozicija na prvim linijama fronta, a Ukrajinci su uspeli da povrate velike delove teritorije pod kontrolom Rusije širom istočnog regiona Harkov.

Nezavisni ruski medij Agentstvo je izračunao da je Ukrajina povratila više od 4.000 kvadratnih kilometara teritorije samo u prošloj nedelji, prenosi Sky News.

Kontraofanziva je označila najznačajnije dobitke za ukrajinsku vojsku otkako su u martu osujetili ruski pokušaj da osvoje prestonicu Kijev.

Tokom vikenda Ukrajinci su povratili kontrolu nad gradom Liman nakon što su se ruske snage povukle kako in navodno ne bi opkolile ukrajinske snage. Na jugu su Ukrajinci u poslednjih nekoliko dana povratili kontrolu nad nekoliko sela u regionu Hersona.

– Od sredine prošle nedelje ruska vojska je skoro u potpunosti napustila okupirane teritorije u regionu Harkova, povukla se iz Limana i počela brzo da gubi teritoriju na severu regiona Herson. Ukupno, Rusija je izgubila kontrolu nad više od 4.000 kvadratnih kilometara – dodaje ovaj medij.

Ukrajinska vojska oslobodila je Davidiv Brid, važno selo u Hersonskoj regiji, što je ruske snage prisililo na novo ubrzano povlačenje, piše BBC.

Vest o oslobađanju ovog sela dolazi nakon medijskih napisa o drugim sličnim uspesima ukrajinske vojske u Hersonskoj oblasti.

Međutim, Rusija još uvek kontroliše grad Herson, glavni grad oblasti, na jugu.

U proteklih 48 sati ukrajinske snage su se pogurale prema jugu duž zapadne obale reke Dnjepar, a ruske jedinice su sada bile prisiljene da se povuku i iz nekoliko naselja na severu regije Herson.

Institut za proučavanje rata je objavio da su ukrajinske snage nastavile da ostvaruju ​​značajne uspehe u Hersonskoj oblasti, dok su istovremeno nastavile napredovanje u Harkovskoj i Luganskoj oblasti.

– Ukrajinske snage su oslobodile nekoliko naselja na istočnoj obali reke Inhulec duž auto-puta T2207, prisilivši ruske snage da se povuku prema jugu ka Hersonu. Ukrajinske snage takođe su nastavile da napreduju na jugu duž reke Dnjepar i auto-puta T0403, terajući Ruse južno od granice oblasti Herson-Dnjepropetrovsk prema području Berislav. Ukrajinske snage takođe su nastavile da napreduju istočno od reke Oskil u Harkovskoj oblasti, a ruski izvori tvrde da se vode borbe u blizini auto-puta R66 Svatove-Kremina – objavio je Institut.

Pročitaj još

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *