“ZA PUTINA SE SAMO MOĆ RAČUNA” Šok intervju Angele Merkel, otkrila šta se dešavalo pre početka rata u Ukrajini: Gotova sam…

 “ZA PUTINA SE SAMO MOĆ RAČUNA” Šok intervju Angele Merkel, otkrila šta se dešavalo pre početka rata u Ukrajini: Gotova sam…

Foto: Youtube Printscreen/Ruptly

Merkelova se povukla iz politike posle nemačkih izbora u septembru 2021. godine, posle 16 godina na vlasti, a sad je otkrila šta se dešavalo godinu dana pre rata u Ukrajini.

Bivša nemačka kancelarka Angela Merkel potvrdila je u intervjuu za Špigl da je nameravala da organizuje pregovore sa Vladimirom Putinom godinu dana pre početka rata u Ukrajini. Međutim, odustala je od te ideje jer nije videla mogućnost uticaja na ruskog predsednika na kraju svog mandata.

Merkelova je rekla da je 2021. godine zajedno sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom želela da pozove Putina na razgovore koji bi trebalo da budu održani u okviru Evropskog saveta.  

– Ali više nisam imala snage da proguram ideju jer su svi znali da odlazim na jesen – rekla je ona, prenosi Rojters.

Podsetimo, Merkelova se povukla iz politike posle nemačkih izbora u septembru 2021. godine, posle 16 godina na vlasti. Ona je u decembru zvanično predala mesto kancelara Olafu Šolcu iz Socijaldemokratske partije. U intervjuu se osvrnula i na svoju oproštajnu posetu Moskvi u avgustu prošle godine.

 Osećaj je bio vrlo jasan u pogledu politike moći – gotova sam, za Putina se samo moć računa – rekla je Merkelova, koja tečno govori ruski. Ona je priznala da njena vlada nije postigla zadovoljavajući napredak ne samo u Ukrajini već ni u sukobima u Moldaviji, Gruziji, Siriji i Libiji. Ona je zaključila da je vreme da Nemačka promeni svoj spoljnopolitički pristup.