“VRIŠTALA JE, A ONDA PRESTALA DA DIŠE” Vapaj majke čija je beba PREMINULA: Nisam dobro pročitala uputstvo, Bog zna da bih volela drugačije

 “VRIŠTALA JE, A ONDA PRESTALA DA DIŠE” Vapaj majke čija je beba PREMINULA: Nisam dobro pročitala uputstvo, Bog zna da bih volela drugačije

Foto: Profimedia/ilustracija

Stravično!

Majka iz istočnog Londona čije je novorođenče umrlo nakon nošenja u marami rekla je tokom saslušanja na sudu da bi njena beba “i dalje bila tu” da je bila upozorena na rizike od toga.

Dvomesečni Tobi Barvik umro je u bolnici 12. februara 2021. nakon što je iznenada prestao da diše ranije tog dana. Njegova majka Brioni išla je do sestrine kuće noseći ga u marami. Ona je rekla da postoji “nedostatak” bezbednosnih informacija o riziku od gušenja.

Brioni je pratila savet Nacionalne zdravstvene službe (NHS) da se čeka dok beba ne dostigne određenu težinu kako bi mogla da se nosi u marami, rečeno je na četverodnevnom saslušanju u vezi smrti bebe Tobija. Ali, pošto je i ranije nosila bebu u marami, nije shvatala rizike ozbiljno. Prvog dana sudskog saslušanja majka je rekla da nije bilo “nikakvih” saveta u vezi marama na postnatalnim video sastancima.

 Da sam pročitala uputstva (NHS) detaljnije onda zaista verujem da bi moja beba i dalje bila tu. Volela bih da sam uzela u obzir poruku da marame mogu da budu fatalne – rekla je Brioni, preneo je BBC.

Upozorenje na etiketi

Marama, proizvođača “Bejbi K tan”, ima upozorenje na etiketi da “u svakom trenutku” treba proveravati bebino lice zbog mogućeg gušenja.

– Mora da sam to pročitala ali mi poruka nije ostala u glavi. Bog zna da bih volela da jeste – rekla je Tobijeva majka.

Prisećajući se dana kad je njen sin umro, rekla je da je Tobi “vrištao” dok su bili na putu do sestrine kuće, ali da je zaspao dok su stigli.

– Materijal je bio nežno položen preko njegovog lica i glave, ali nisam imala razloga da verujem da bilo šta blokira njegovo disanje jer je vrištao. Nisam bila svesna uputstva i nikad ne bih ugrozila život svog sina – rekla je Brioni.

Oko sat i po nakon što je došla kod svoje sestre, majka je shvatila da je njen sin prestao da diše i pozvala hitnu pomoć, rečeno je na saslušanju. Uprkos pokušajima da ga ožive, mališan je kasnije proglašen mrtvim u bolnici “Vips Kros” na severoistoku Londona. U tekućoj istrazi o Tobijevoj smrti očekuju se i izjave iz NGS i proizvođača marame “Bejbi K tana”.

Pročitaj još