“VRATIĆEMO KRIM, NE ZANIMA NAS SMRT DUGINE” Zelenski namerava da upotrebi sva sredstva, bez obzira na mišljenja drugih država

 “VRATIĆEMO KRIM, NE ZANIMA NAS SMRT DUGINE” Zelenski namerava da upotrebi sva sredstva, bez obzira na mišljenja drugih država

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski tvrdi da Kijev ne snosi odgovornost za ubistvo ruske novinarke Darje Dugine i da ga njena smrt ne zanima.

– To uopšte nije naša odgovornost. Ona nije državljanka naše zemlje i ne zanima nas. Takođe, nije se nalazila na teritoriji Ukrajine – rekao je Zelenski na pres konferenciji o rezultatima foruma “Krimska platforma”, koju je preko Jutjuba prenosio kabinet Zelenskog.

U subotu uveče izgoreo je automobil kojim je upravljala ruska novinarka i politikolog Darja Dugina. Ona je preminula na licu mesta. Prema nezvaničnoj verziji, automobil je eksplodirao kada je detonirana eksplozivna naprava postavljena na njemu.

Federalna služba bezbednosti Rusije saopštila je da iza ubistva ruske novinarke stoje ukrajinske specijalne službe, a počinilac je državljanka Ukrajine Natalija Vovk, koja je sa ćerkom doputovala u Rusiju 23. jula.

Pres služba Istražnog komiteta Rusije saopštila je da ruski istražitelji ne isključuju mogućnost da su u ubistvo novinarke Darje Dugine mogle biti umešane i druge osobe, osim Ukrajinke Natalije Vovk, za kojom Istražni komitet namerava da raspiše poternicu.

Vratićemo Krim

Zelenski je dodao da za uspostavljanje kontrole nad Krimom namerava da upotrebi sva sredstva, bez obzira na mišljenja drugih država.

– Krim je naša teritorija, vratićemo ga na bilo koji način koji odlučimo (da upotrebimo). Odlučićemo sami, bez konsultacija sa bilo kojom drugom državom u svetu – istakao je Zelenski.

Drugi samit “Krimske platforme”, organizovan na inicijativu Ukrajine, održava se onlajn 23. avgusta. U njemu učestvuje desetine zemalja i međunarodnih organizacija. Među ciljevima samita kijevske vlasti navode diskusiju o putevima za “deokupaciju” Krima.

Portparol predsednika Rusije Dmitrij Peskov okarakterisao je ovaj samit kao antiruski i krajnje neprijateljski događaj. Krim je ušao u sastav Rusije u martu 2014. godine, nakon referenduma održanog posle državnog prevrata u Kijevu. Za ujedinjenje sa Rusijom glasalo je 96,77 odsto birača Republike Krim i 95,6 odsto glasača Sevastopolja. Ukrajina i dalje smatra Krim svojom privremeno okupiranom teritorijom. Prema rečima predsednika Rusije Vladimira Putina, pitanje Krima je zatvoreno.