VOZAČI, VODITE RAČUNA! Evo šta sve DETEKTUJE nova pametna kamera – kazne za ovakve prekršaje su PAPRENE

 VOZAČI, VODITE RAČUNA! Evo šta sve DETEKTUJE nova pametna kamera – kazne za ovakve prekršaje su PAPRENE

Foto: Profimedia

Softver za automatsku detekciju prelaska na crveno svetlo ugrađen je na desetak lokacija u Beogradu.

Aleksandar Radenković iz Uprave saobraćajne policije rekao je povodom novog zakona o bezbednosti saobraćaja da je u Beogradu postavljeno više od 600 kamera. Od petka će kamere na nekoliko lokacija u Beogradu automatski detektovati prolazak na crveno svetlo.

– Pola je na raskrsnicama, a novina je na desetak lokacija gde je u kamerama ugrađen softver za detekciju prelaska vozila na crveno svetlo koji čuva snimak. Nakon toga saobraćajna policija vlasniku vozila upućuje poziv da se u roku od osam dana izjasni ko je upravljao vozilom – kaže Radenković i pojašnjava da ako vlasnik nije upravljao vozilom mora dostaviti overenu izjavu iz koje se može utvrditi ko je upravljao vozilom u trenutku prekršaja.

Kazne su od 100.000 do 120.000 dinara ili zatvor u trajanju od 15 dana. Radenković je poručio da je ovo prva faza projekata, ali se u Upravi saobraćajne policije nadaju da će uskoro biti implementiran na dodatnim lokacijama.

Foto: Profimedia

– U ovom trenutku samo Beograd poseduje ove softvere. Jedan od prioriteta saobraćajne policije je unapređenje sistema za automatsku detekciju saobraćaja i u drugim mestima, ali to dosta zavisi od lokalnih samouprava i nadamo se da će prepoznati značaj ovakvih novina – rekao je Radenković.

Kamere, pored prelaska na crveno svetlo, detektuju i ostale prekršaje kao što su kretanje u suprotnom smeru, nepropisno prestrojavanje, korišćenje mobilnog telefona tokom vožnje ili nekorišćenje sigurnosnog pojasa. Očekuje se da će novi zakon o bezbednosti saobraćaja biti izglasan u martu, a predviđa i privremeno oduzimanje vozila za najteže prekršaje.

Tokom prošle godine na teritoriji Beograda u saobraćajnim nesrećama nastardalo je 94 ljudi, a Radenković poručuje da se ovim sistemom štite i vozači i pešaci.