“VLADIMIRE, MI SADA ZAUZIMAMO KALINJINGRAD” Iz Letonije najavili oduzimanje Rusiji enklave na Baltiku

 “VLADIMIRE, MI SADA ZAUZIMAMO KALINJINGRAD” Iz Letonije najavili oduzimanje Rusiji enklave na Baltiku

Foto: Profimedia/ilustracija

Bivši ministar unutrašnjih poslova Letonije Maris Gulbis najavio je spremnost Evrope i NATO-a da Rusiji “oduzmu” Kalinjingrad, prenose RIA Novosti.

Prema njegovim rečima, ograničenje tranzita ka Kalinjingradskoj oblasti je prvi korak EU i Severnoatlantske alijanse da odseku Kalinjingrad od Ruske Federacije.

– Počeo sam da mislim da Evropa veoma dobro razume šta radi. Litvanci su sve još bolje razumeli. Mislim da je Rusima poslat jasan signal – ako se budete pravili važni, mi ćemo zauzeti Kenigsberg (bivši naziv Kalinjingrada – prim.aut.) – rekao je bivši ministar na TV24.

On je takođe izrazio mišljenje da su aktuelni lideri zapadnih zemalja “previše mekani” u poređenju sa Vinstonom Čerčilom i Ronaldom Reganom. Osim toga, Gulbis smatra da bi američki predsednik Džo Bajden trebalo, zbog rata u Ukrajini, da se obrati ruskom predsedniku Vladimiru Putinu sa izjavom: “Vladimire, mi sada zauzimamo Kalinjingrad”.

Ranije je kanadski list The Globe and Mail pisao da bi, uoči rastućih tenzija između NATO-a i Ruske Federacije, Kalinjingradska oblast mogla da postane kritični centar.

Publikacija je istakla da je, s jedne strane, region koji se nalazi između Poljske i baltičkih zemalja ranjiv, a da sa druge strane može postati ruska avangarda u srcu Evrope. Trenutno je Baltička flota Rusije stacionirana u Kalinjingradu, a region ima savremeno naoružanje.

Litvanske železnice su 18. juna zaustavile tranzit za Kalinjingrad niza robe koja je potpala pod sankcije EU.