VEST KOJA ĆE RASTUŽITI MNOGE TURISTE OVOG LETA: Grčke vlasti zatvaraju jednu od najomiljenijih PLAŽA zbog bezbednosti!

 VEST KOJA ĆE RASTUŽITI MNOGE TURISTE OVOG LETA: Grčke vlasti zatvaraju jednu od najomiljenijih PLAŽA zbog bezbednosti!

Foto: Profimedia

Plaža Navagio (Navađo) na ostrvu Zakintos, poznata po olupini broda, ovog leta će biti zatvorena za posetioce, odnosno kupače i turiste, zbog straha od klizišta usled erozije litica.

Odluku o zabrani pristupa plaži Navagio (Navađo) na ostrvu Zakintos u Grčkoj preporučio je tim stručnjaka Organizacije za antiseizmičko planiranje i zaštitu (OASP), nakon posete lokalitetu 8. marta, kao deo redovne ponovne procene njene bezbednosti. Tim OASP-a je rekao da postoji značajan rizik od klizišta zbog erozije okolnih litica.

Foto: Profimedia

– Bezbednost stanovnika i posetilaca je iznad svega i odluka je doneta uzimajući u obzir nove naučne podatke OASP-a i njegovog predsednika, profesora Eftimiosa Lekasa, s obzirom na veliki broj posetilaca u ovoj oblasti tokom turističke sezone – rekao je ministar Vasilis Kikilias, prenosi portal Katimerini.

Plaža Navađo na ostrvu Zakintos je već bila zabranjena za lokalno stanovništvo i posetioce od prošlog septembra, nakon što je zemljotres jačine 5,4 stepena Rihtera izazvao odron velikog kamenja sa okolnih litica koje je padalo u zaliv. Bezbednost plaže će se iznova procenjivati dva puta godišnje.

Foto: Profimedia

Plaža Navagio, koju posećuju milioni turista, svrstavaju ostrvo Zakintos u, možda, najfotografisaniju letnju destinaciju na planeti i postala je simbol ovog ostrva. U početku je postojala bojazan da olupina ovog broda predstavlja mrlju na netaknutoj plaži, do tada teško pristupačnoj, ali odlučeno je da ostane tamo gde jeste.