VELIKI PODVIG NIŠKIH LEKARA: Umesto amputacije, prišili šaku čoveku koju mu je odsekao cirkular!

 VELIKI PODVIG NIŠKIH LEKARA: Umesto amputacije, prišili šaku čoveku koju mu je odsekao cirkular!

Foto: Profimedia

Niški lekari uspeli su da spasu ruku Nišliji (64) koji je zadobio tešku povredu prilikom sečenja ogrevnog drveta jer mu je cirkular odsekao desnu šaku.

Čoveka je Hitna pomoć transportovala do niškog Univerzitetskog kliničkog centra, gde je ustanovljeno da se odsečeni ekstremitet drži samo na parčetu kože te je razmatrana i amputacija.

Međutim, kako je rečeno u ovoj zdravstvenoj ustanovi, tim lekara predvođen hirurgom Goranom Đorđevićem, a u kome su bili i ortoped Ivan Micić i vaskularni hirurg Nemanja Stefanović uspeli su da čoveku spasu ruku.

– Morali smo najpre da odredimo šta treba da se skine, šta da se skrati jer u tim situacijama mora da se skrati kost da bismo dobili dužinu krvnih sudova. Nakon operacije koja je trajala šest i po sati ruka je vitalna, još tri, četiri dana su kritična, ali sudeći po analizama, merenju pritiska kiseonika u prstima, oni su ishranjeni, krv dopire do njih, svi mišići, tetive, nervi, vene i arterije su spojeni za sada sve to funkcioniše u redu – rekao je Đorđević.

Teška nesreća dogodila se juče u Nišu gde je povređeni čovek sa komšijom pripremao ogrev za zimu.Nišlijaoperacijacirkularodsečena rukaušivanjeNiš