“UZVRATNI POTEZI BIĆE NEIZBEŽNI” Zaharova uputila direktnu PRETNJU Litvaniji, stigao novi ULTIMATUM

 “UZVRATNI POTEZI BIĆE NEIZBEŽNI” Zaharova uputila direktnu PRETNJU Litvaniji, stigao novi ULTIMATUM

Foto: Profimedia

Odgovor Moskve na odluku Litvanije da blokira ruski transport robe ka Kaljingradskoj oblasti na osnovu EU sankcija neće biti diplomatske, već praktične prirode, poručila je danas portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

 Jedno od glavnih pitanja je da li će naš odgovor biti isključivo diplomatski. Odgovor je: ne! On će biti praktičan – saopštila je Zaharova na konferenciji za štampu, prenosi TASS.

Ona nije želela da precizira prirodu praktičnih mera koje Rusija planira da preduzme protiv Litvanije.

– Što se tiče mogućih kontramera, one se razrađuju u međuresornom formatu. I Litvanija i EU su preko svojih diplomatskih misija u Moskvi obaveštene da su takve akcije nedopustive i da preduzete korake treba poništiti i dovesti situaciju nazad na legalan, legitiman kolosek. Ako se to ne uradi, onda će, naravno, uzvratni potezi biti neizbežni, što je naglašeno na svim nivoima u Moskvi – rekla je Zaharova, navodi TAS S.

Vlasti Litvanije saopštile su 18. juna da od tog dana stupa na snagu zabrana tranzita robe pod sankcijama EU preko njihove teritorije ka ruskoj enklavi Kalinjingrad, a vest o zabrani objavio je na video snimku guverner regiona Anton Alikanov.

Foto: Profimedia

Na listi sankcija EU nalaze se ugalj, metali, građevinski materijali i napredna tehnologija, a Alikanov je saopštio da će zabrana obuhvatiti oko 50 odsto artikala koje Kalinjingrad uvozi.

Rusija je 24. februara započela vojnu operaciju u Ukrajini.

Predsednik Vladimir Putin rekao je da je njen cilj “zaštita ljudi koji su bili izloženi genocidu od strane režima u Kijevu osam godina”.

Kako je saopštilo Ministarstvo odbrane Rusije, 25. marta Oružane snage Ruske Federacije su izvršile glavne zadatke prve etape – značajno su smanjile borbeni potencijal Ukrajine.

Glavni cilj u ruskom vojnom resoru sada je oslobođenje Donbasa, saopštilo je Ministarstvo odbrane. Zajedno sa ruskom vojskom, u regionu deluju jedinice DNR i LNR.