(UZNEMIRUJUĆE) UKRAJINCI RAZBIJENI KOD ENERGODARA: Tela razbacana po obali, Rusi sprečili pokušaj zauzimanja nuklearke

 (UZNEMIRUJUĆE) UKRAJINCI RAZBIJENI KOD ENERGODARA: Tela razbacana po obali, Rusi sprečili pokušaj zauzimanja nuklearke

Foto: Reuters

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da su snage Kijeva i 2. septembra pokušale da zauzmu Zaporošku nuklearku, bez obzira na prisustvo misije Međunarodne agencije za nuklearnu energiju. Njihov pokušaj osujećen, a tom prilikom je ubijeno 47 pripadnika ukrajinskih snaga, među njima i 10 stranih plaćenika, dok je 23 diverzanata ranjeno.

Foto: Liveuamap

Bez obzira što je u Zaporoškoj nuklearki bila misija Međunarodne agencije za nuklearnu energiju, kijevski režim je još jednom pokušao da zauzme objekat. Sinoć oko 23 sata po lokalnom vremenu preko 250 specijalaca i stranih plaćenika u dve grupe čamaca, ukupno 42, pokušalo je da se iskrca na obalu kod Energodara i mesta Dnjeproprudno – navodi se u saopštenju Ministarstva.

Ruska vojska izvela je udare na njihove položaje i to iz četiri aviona Su-30 i dva helikoptera Ka-52 i tom prilikom je uništeno 20 čamaca. Ostali su se povukli ka ukrajinskoj obali.

Artiljerija, uključujući haubice “Malka”, je izvela udare na ukrajinski deo obale kod mesta Višetarasovka i Červonodnjeprovka gde su se iskrcale preostale ukrajinske snage. Ukrajinske snage su pokušale da zauzmu nuklearku i pre dolaska misije, ali su u tome sprečeni.