UZBUNA U KOMŠILUKU! Posle beogradskog masakra pojačano prisustvo policije oko škola!

 UZBUNA U KOMŠILUKU! Posle beogradskog masakra pojačano prisustvo policije oko škola!

Foto: Srbija Danas

Zbog tragičnog masakra u Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar” u sredu u Srbiji, prisustvo policije oko škola u Sloveniji biće privremeno pojačano, a policija je spremna da sarađuje sa školama u naporima za rano otkrivanje potencijalnih nasilnih incidenata.

– Naša je dužnost da u slovenačkim školama postanemo još budniji za bilo kakvo ponašanje koje bi moglo da ukaže na probleme učenika ili studenata, a koje bi eventualno moglo dovesti do fatalnih radnji – saopštilo je danas Ministarstvo prosvete.

Ministarstvo sarađuje sa svim relevantnim institucijama koje rade u oblasti ranog otkrivanja i prevencije nasilja, unutar i van školskog okruženja. Važno je svim učenicima, studentima, roditeljima i osoblju u obrazovnim ustanovama pružiti osećaj sigurnosti, što je preduslov za normalno funkcionisanje školske sredine, saopštilo je Ministarstvo, izražavajući saučešće rodbini žrtava dva tragična incidenta u Srbiji.

Predsednik Saveza direktora Gregor Pečen, rekao je za agenciju STA da škole imaju ograničene mogućnosti, jer deca uče obrasce ponašanja u svojim porodicama. Iluzorno je očekivati stopostotnu spremnost za događaje kao što je bila pucnjava u školi u Beogradu, dodao je.

– Nigde u svetu škole nisu spremne za ovako nešto, jer ne mogu biti – naveo je Pečen.

Ministarka pravde Dominika Švarc Pipan prokomentarisala je pitanje snižavanja starosne granice za krivičnu odgovornost dece sa 14 na 12 godina, koje je pokrenuto i u kontekstu pucnjave u Beogradu. Ona je istakla da je krivična represija krajnje sredstvo kada su u pitanju adolescenti.

Svi napori treba da budu usmereni na sprečavanje pristupa oružju adolescentima, naglasila je ona. Ministarka je upozorila da bilo kakve prenagljene mere, posebno mere koje na prvi pogled izgledaju privlačno, ne bi donele očekivane rezultate ili bi mogle da budu čak i potencijalno štetne.

Mere za sprečavanje nasilja među mladima biće tema i narednih dana na sednicama Vlade, prenosi slovenačka agencija.

Sve vesti o nezapamćenoj tragediji u Beogradu pročitajte OVDE.