UZBUNA NA MREŽAMA ZBOG SNIMKA IZ HERCEG NOVOG: Ogromna riba plivala uz obalu, turisti mislili da je reč o AJKULI

 UZBUNA NA MREŽAMA ZBOG SNIMKA IZ HERCEG NOVOG: Ogromna riba plivala uz obalu, turisti mislili da je reč o AJKULI

Foto: Video Printscreen

Na Crnogorskom primorju kod Herceg Novog, jedna turistkinja, koja je sa svojom decom sedela ispred hotela u Meljinama pored marine snimila je ribu kako pliva uz samu obalu. 

Iako je na društvenim mrežama izbila prava uzbuna zbog tvrdnji da je reč o ajkuli pešikan, Opština Herceg Novi je demantovala ove navode, uz pojašnjenje da je reč o ribi koja je potpuno bezopasna za ljude. 

– Naime, radi se o jednom od mnogih snimaka koji su nastali 21. juna ove godine, kada je u akvatorijum naše marine došao redak gost. Radi se o ribi zvanoj Lampuga, koja je pelagijska riba, a koja iako živi u celom Jadranu, može se reći da je veoma retka riba. Ima izduženo telo spljošteno na bokovima i prekriveno sitnim ljuskama. Ona je izuzetan plivač i po prirodi grabljivica ali apsolutno bezopasna po ljude. Hrani se isključivo sitnom plavom ribom koja pliva po površini što se može videti na svim snimcima koji su tada nastali – pre mesec i po dana.

Na opštu radost svih prisutnih turista i meštana, ovaj primerak Lampuge se kod nas zadržao oko pola sata i sve vreme je plivala po površini loveći sitniju ribu. Njeno prisustvo je prijavljeno Institutu za biologiju mora, koji prati kretanje i migracije svih retkih vrsta koje posete naš prelepi zaliv – navode iz kompleksa Lazure „Hotel & marina“.

– Svi ste dobrodošli u naš Herceg Novi,  da se lično uverite kako izgleda i koliko je siguran, nedavno proglašeni šesti najbolji primorski grad na svetu – zaključuje u reagovanju sekretar za turizam, ekonomski razvoj i investicije Opštine Herceg Novi,  Nenad Vitomirović.