UZBUNA! RUSI NA NOGAMA: Eksplozije odjekuju u području zaporoške nuklearke!

 UZBUNA! RUSI NA NOGAMA: Eksplozije odjekuju u području zaporoške nuklearke!

Foto: Reuters

Ukrajinska vojska opet granatira Energodar, eksplozije su odjeknule u gradu i na području Zaporoške nuklearne elektrane, saopštile su lokalne vlasti.

Oko Zaporoške nuklearne elektrane, koja je stalno na udaru ukrajinske vojske, treba proglasiti režim tišine, izjavio je član glavnog saveta administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov.

Rukovodstvo UN i šef diplomatije Evropske unije ne treba da izjavljuju o demilitarizaciji, već o uvođenju režima tišine, i da se za njegovo kršenje predvide ne samo sankcije, već i najteže sankcije za granatiranje nuklearnih elektrana. To bi otreznilo glave ukrajinskih neonacista koji ucenjuju i svojim granatiranjem stavljaju ceo svet pod pretnju nuklearne katastrofe – rekao je Rogov.

Ranije je stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja upozorio da će demilitarizacija Zaporoške nuklearne elektrane, koju je predložio generalni sekretar UN, elektranu učiniti ranjivijom, uključujući i za teroriste.

Nju čuva ruska vojska. Istovremeno, šef evropske diplomatije Žozep Borelj rekao je da podržava stvaranje zone oko elektrane koja je zabranjena za oružane snage