“USTANI, BUDI ZDRAVA” Gradska kapija se sama pred njom otvorila! Slavimo SVETICU koja je bačena na teške muke činila čuda!

 “USTANI, BUDI ZDRAVA” Gradska kapija se sama pred njom otvorila! Slavimo SVETICU koja je bačena na teške muke činila čuda!

Foto: Shutterstock

Danas se obeležava praznik posvećen svetoj mučenici Akvilini. Akvilina je još kao veoma mala bila potpuno upućena u hrišćanski život. U desetoj godini je imala toliko blagodati Svetoga Duha, da je drugima propovedala Hrista.

Tokom Dioklecijanovog gonjenja neko je odve Akvilinu carskom namesniku Volusijanu, zveropodobnom čoveku. Volusijan je prvo naredio da je šibaju i muče najstrašnijim mukama. Do poslednjeg časa Akvilina je slobodno i javno propovedala Hrista.

Foto: Printscreen/SPC

Namesnik, misleći da je Akvilina mrtva, naredio je da iznesu van grada i bace na đubrište. No noću joj se javio anđeo Božji i rekao joj: “Ustani, budi zdrava!” Akvilina je ustala potpuno zdrava i otišla u grad.

Prema predanju gradska kapija sama se pred njom otvoila, i ona dođe i uđe, kao duh u dvor namesnika koji je naredio da je ubiju. Namesnik je bio obuzet videvši živu devojčicu, za koju je mislio da je mrtva.

Sutradan po njegovoj naredbi dželati izvedu Akvilinu, da je poseče mačem. Pred posečenje devica se na kolenima pomoli Bogu i predade duh svoj.

Imala je 12 godina kada je stradala 293. godine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *