USNULA JE U GOSPODU MATI TEODORA: Preminula igumanija manastira Gračanica, episkop Teodosije služi zaupokojenu liturgiju

 USNULA JE U GOSPODU MATI TEODORA: Preminula igumanija manastira Gračanica, episkop Teodosije služi zaupokojenu liturgiju

Foto: Eparhija raško-prizenska

U Kliničko bolničkom centru u Beogradu, rano jutros je preminula monahinja Teodora, igumanija manastira Uspenja Presvete Bogorodice u Gračanici.

Episkop raško-prizrenski Teodosije u subotu, 11. marta, služiće zaupokojenu liturgiju sa početkom u 9 časova, a u nastavku će biti služeno opelo, saopšteno je iz eparhije Raško-prizrenske.

Shiigumanija Teodora (svetovno Milana) Žarković rođena je 4. maja 1940. godine u selu Raklja kod Aleksandrovca Župskog, u pobožnoj familiji koja je dala devetoro monaha i monahinja. U kući je vaspitavana i učena u duhu Pravoslavlja kao četvrto dete od ukupno šestoro dece.

Od malena je pokazivala naklonost ka duhovnom životu, te u svojoj dvanaestoj godini, uz očev blagoslov, odlazi od kuće u manastir Mrzenica gde ostaje kratko vreme. Nedugo zatim prelazi u manastir Rudenica gde se kao iskušenica nalazi i njena sestra od tetke.

Godine 1955. uz blagoslov Patrijarha Germana, tadašnjeg Episkopa žičkog i administratora raško-prizrenskog, zajedno sa sestrom i igumanijom Tatjanom, prelazi u manastir Gračanica.

Nakon četiri godine iskušeništva u manastiru Gračanica biva monašena u čin rase uoči manastirske hramovne slave Velike Gospojine od strane patrijarha Pavla, tadašnjeg Episkopa raško-prizrenskog, gde dobija ime Teodora, a njenja sestra od tetke dobija ime Tavita (današnja igumanija manastira Svetog Nikole Svojnovo).

Monahinja Teodora je uspešno pohađala monašku školu koju je vodio njihov duhovnik, tadašnji Episkop Pavle, u kojoj se izučavao Stari i Novi Zavet, kao i istorija crkve, katihizis, čitanje i prevođenje crkvenoslovenskog, život svetih otaca…

Njenom inicijativom je unapređena manastirska ekonomija: podiže se vinograd, obrađuje se manastirsko imanje, razvija se pčelarstvo… Po upokojenju igumanije Tatjane, obavlja u manastiru i dužnost namesnice.

U čin male shime monaši se 1994. godine, a u čin velike shime biva monašena januara 2018. godine. Svojim životom i požrtvovanošću mati Teodora stiče ljubav svih meštana Gračanice i šire.

Episkop raško-prizrenski Teodosije na dan Svetog Georgija 6. maja 2020. godine u manastiru Gračanica dodelio je shimonahinji Teodori čin igumanije.

Shiigumaniju Teodoru u poznim godinama sustižu mnogobrojne bolesti, ali je to ne sputava da bude u neprekidnoj molitvi.