USKORO VELIKE PROMENE U KAFIĆIMA I RESTORANIMA! Evo kako će izgledati ostavljanje bakšiša

 USKORO VELIKE PROMENE U KAFIĆIMA I RESTORANIMA! Evo kako će izgledati ostavljanje bakšiša

Foto: Profimedia

U Hrvatskoj bi uskoro trebale da krenu velike promene u restoranima i kafićima. Podsetimo, ministar Marko Primorac je najavio da će se ove godine regulisati porezni tretman napojnica. Tako, pri plaćanju računa karticom uvešće se mogućnost da se može platiti i napojnica za uslugu, a i taj deo će se “adekvatno porezno tretirati”. Kako su pojasnili ugostitelji, do nekog iznosa napojnice se ne bi oporezivale. 

Ivan Tadić, sekretar Udruženja ugostitelja grada Zagreba, komentarisao je oporezivanje napojnica. Objasnio je kako bi ubuduće trebalo da izgleda ostavljanje napojnica. 

Kako će ubuduće izgledati ostavljanje napojnica

– S obzirom na veliki nedostatak radnog kadra i ograničene resurse iz kojih možemo da povećamo primanja naših zaposlenih, radili smo analizu prostora za poboljšanje uslova poslovanja i taj smo prostor prepoznali u neoporezivom tretmanu dela napojnica. Trenutno se napojnice oporezuju kao plate, tretiraju se kao sama plata, što znači da iz nje morate platiti porez, prirez, doprinose – kazao je Tadić i nastavio:

– Ako ugostiteljskom radniku želite da ostavite napojnicu od 2 evra putem kartice, vi ćete njemu poslati tek nešto više od jednog evra jer će s dva evra morati da plati doprinose, prireze i poreze. Mi želimo da omogućimo našim delatnicima da u potpunosti prime nagradu koju ste im namenili i drago nam je što je ministar Primorac naš predlog prepoznao kao nešto kvalitetno.

Tadić je naveo da bi to trebalo da stupi na snagu s 1.1.2024. godine, a pojasnio je i kako bi oporezivanje napojnica moglo da izgleda.

Do 10 posto neoporezivo?

– Trendovi u zapadnim zemljama pokazuju da napojnica iznosi od 10 do 15 posto za pruženu uslugu. Na tom tragu smo imali inicijalni prijedlog da napojnica bude neoporeziva do visine od 10 posto iznosa računa, ali ti će pragovi u konačnici zavisiti od pregovora koji se vode u radnim skupinama i o detaljnim analizama – rekao je Tadić i dodao:

– Mi smo za neoporezivi deo dela napojnice – da delatnici do određenog dela ne plaćaju nikakav porez, a nakon te granice koja će se definisati, da se na taj iznos koji se ostavi delatniku primenjuje tek stopa poreza na dohodak. To je velika stvar, velika promena koju će, siguran sam, delatnici prepoznati kao pozitivnu stvar.

Dodaje da je trenutno kod jako malog broja ugostitelja moguće ukratko ostaviti napojnice, ali veruje da će ovo kartično plaćanje većina ugostitelja omogućiti nakon implementacije ovakvog predloga.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *