UPOZORENJE ZA SVE KOJI LETUJU ŠIROM JADRANA: Očekuju se snažne grmljavinske oluje i veliki pljuskovi, evo i kada

 UPOZORENJE ZA SVE KOJI LETUJU ŠIROM JADRANA: Očekuju se snažne grmljavinske oluje i veliki pljuskovi, evo i kada

Foto: Profimedia

Širom Jadrana preovladava sunčano i pravo letnje vreme, uz temperature vazduha od 28 do 32°C, dok se temperatura mora kreće od 23 do 25°C. Nažalost, vrlo brzo očekuje se pogoršanje vremena.

Već u petak krajem dana i tokom večeri na severnom Jadranu očekuje se naoblačenje sa kišom i grmljavinom, uz olujne nepogode. Na prvom udaru ovih nepogoda naći će se Istra.

U noći ka suboti ovo pogoršanje vremena sa grmljavinskim olujama širiće se dalje preko Dalmacije na jug i do jutra će stići i do crnogorskog primorja.

Dakle, tokom vikenda na crnogorskom primorju očekuju se povremeno obilniji pljuskovi sa grmljavinom. Biće uslova i za grmljavinske oluje sa gradom, olujnim vetrom i veoma obilnim pljuskovima, pri čemu bi u kratkom vremenskom intervalu palo i preko 50 mm kiše po kvadratnom metru, uz pojavu lokalnih poplava i bujica.

Osim hrvatrskog i crnogorskog primorja, obilniji pljuskovi i nepogode pogodiće i Hercegovinu, unutrašnje delove Dalmacije, ali i veći deo kopnene Crne Gore, Hrvatske i BiH.

U subotu će najintenzivnije grmljavinske oluje biti na jugu Dalmacije i na crnogorskom primorju.

Zbog očekivanih vremenskih (ne)prilika za vikend se na napomenutnom području, a naričito duž Jadrana preporučuje ogroman oprez na otovorenom i na samom moru, a oprez je neophodan i u saobraćaju, jer se ponegde očekuju vrlo obilne padavine, uz lokalne poplave, bujice i odrone.

Ovakva vremenska situacija potrajaće i drugog dana vikenda, ali uz postepeno smirivanje vremena tokom dana i uz potpuni prestanak do kraja dana, tako da se sunčano i pravo letnje vreme ponovo vraća od ponedeljka.

Inače, iako se tokom vikenda u oblasti Jadrana očekuju pada, neće doći do zahlađenja, tako da će maksimalne tempetrature biti od 27 do 30°C, a one minimalne tokom noći oko 20°C.

Leta na Jadranu odlikuju se vedrim i sušnim vremenom, a takvo vreme prekidaju samo retka pogoršanja, najčešće pri prodoru hladnog fronta. Ipak, najavljeno pogoršanje biće nešto izraženije.

Izvor: Telegraf.rs