UPOZORENJE! Stižu obilni PLJUSKOVI i bujične poplave – ovim delovima Srbije preti najveća opasnost!

 UPOZORENJE! Stižu obilni PLJUSKOVI i bujične poplave – ovim delovima Srbije preti najveća opasnost!

Foto: SHutterstock

Današnji dan u Srbiji znatno je stabilniji od prethodnih. Nažalost, sledeće sedmice ponovo nas očekuje i više nego nestabilno vreme.

Danas na severu Srbije i u Beogradu preovladava sunčano, a takvo vreme očekuje se i do kraja dana. Najtoplije će biti u Vojvodini, maksimalna temperatura do 26°C.

U ostalim predelima Srbije ima više oblačnosti, a na jugu, jugoistoku i istoku je potpuno oblačno, povremeno sa kišom i pljuskovima i grmljavinom. Ovi predeli Srbije danas su i najsvežije, pa temperature neće preći 20°C, a na istoku Srbije ni 15°C, dok je u Zaječaru jesenjih 14°C.

U ponedeljak će ujutro i pre podne biti suvo, u većem delu Srbije pretežno sunčano ili umereno oblačno, dok se u dolinama i kotlinama ujutro očekuje i magla.

U drugom delu dana očekuje se destabilizacija atmosfere, pa će biti vrlo nestabilno i to prvo u jugozapadnim i zapadnim, a krajem dana i tokom večeri i u ostalim predelima Srbije, uz lokalnih pljuskova sa grmljavinom. Biće idealnih uslova za grmljavinske oluje i nepogode sa gradom, olujnim vetrom i obilnim pljuskovima.

Najveća opasnost od grmljavinskih oluja očekuje se na zapadu Srbije, u Podrinju, Mačvi, u Sremu, u Kolubarskom okrugu, u Bačkoj, na širem području Beograda i u Šumadiji. U ovim predelima Srbije pred kraj dana i tokom večeri moglo bi da padne i preko 30 mm kiše po kvadratnom metru.

Najduže suvo vreme zadržaće se na istoku, severoistoku i jugoistoku Srbije. U Pomoravlju, Podunavlju, u Braničevskom okrugu, u Beogradu i u Vojvodini duvaće umeren do pojačan jugoistočni vetar, na jugu Banata i jak. Jutarnja temperatura biće od 10 do 15°C, maksimalna dnevna od 24 do 27°C, u Beogradu oko 25°C.

Od utorka pa u nastavku sedmice u većem delu Srbije biće vrlo nestabilno sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom. Biće idealnih uslova za grmljavinske oluje i nepogode. U košavskom području i dalje će duvati pojačan jugoistočni vetar.

Maksimalna temperatura biće uglavnom od 21 do 27°C, a zbog povećane relativne vlažnosti vazduha biće i vrlo sparno i neugodno.

Sledeće sedmice širom Srbije očekjuje se da padne od 20 do 40 milimetara kiše po kvadratnom metru, lokalno i preko 60 mm, a u zonama jačih oluja i preko 80 mm, pa će na manjim tokovima, rekama i potocima postojati opasnsot od poplava i bujica, a na pojedinim lokacijama poplave i bujice se očekuju zbog nemogućnosti da odovodni i kanalizacioni sistemi prihvate veće količune atmosferske vode u kratkom vremenskom intervalu.

Na većim rekama poput Dunava i Save očekuje pad vodostaja i nema opasnosti od poplava.

Prema trenutnim prognozama duže stabilizacije nema na vidiku.