UPOZORENJE – STIŽE DRASTIČNA PROMENA VREMENA: Loše prognoze za Srbiju – ovim delovima preti potop, ali to nije ono NAJGORE

 UPOZORENJE – STIŽE DRASTIČNA PROMENA VREMENA: Loše prognoze za Srbiju – ovim delovima preti potop, ali to nije ono NAJGORE

Foto: Shutterstock

Ovaj vikend protiče u znaku sunčanog i pravog letnjeg vremena. Nažalost, na samom kraju vikenda očekuje se jača promena vremena.

I drugi dan vikenda proteći će u znaku sunčanog vremena. Maksimalna temperatura biće od 28 do 32°C, u Beogradu do 30°C.

Sredinom dana i posle podne u delovima Vojvodine očekuju se lokalni pljuskovi sa grmljavinom i to kao posledica predfrontalnih nestabilnosti.

Inače, ovaj hladni front posle podne prvo će stići do Vojvodine i doneti jače naoblačenje, ali i zahlađenje sa kišom i pljuskovima sa grmljavinom, uz veoma jak severozapadni vetar.

Do večeri će hladni front stići i do ostalih predela Srbije i doneti pogoršanje vremena, uz veoma jak severozapadni vetar.

U toku večeri i noći u zapadnim i jugozapadnim, a u ponedeljak ujutro i u centralnim predelima Srbije očekuju se veoma obilni pljuskovi i lokalne oluje.

Očekuje se da padne od 20 do 40 litara kiše po kvadratnom metru, lokalno i više.

Obilne padavine očekuju se i tokom ponedeljka u zapadnim u južnim predelima Srbije, pri čemu bi palo dodatnih 10 do 30 litara kiše.

Na severu će biti suvo.

Kako će se nad Grčkom nalaziti veoma snažan ciklon, a iznad oblasti Alpa polje visokog pritiska, očekuje se veoma izražen gradijent vazdušnog pritiska, pa će duvati veoma jak severozapadni vetar, ponegde sa olujnim udarima i preko 60 km/h,

Maksimalna temperatura biće od 20 do 25°C, u Beogradu do 24°C.

U utorak će u većem delu Srbije biti promenljivo oblačno i dalje vetrovito, ponegde sa lokalnim pljuskovima sa grmljavinom, uglavnom na jugu Srbije. Biće malo toplije. Maksimalna temperatura biće od 24 do 28°C, u Beogradu do 26°C.

Od srede se očekuje stabilizacija vremena, pa će u drugoj polovini sledeće sedmice biti sunčano, uz pravo letnje i sve toplije vreme.