UPOZORENJE HIDROLOGA RHMZ POVODOM SITUACIJE NA REKAMA: Samo jedna neće značajno da raste

 UPOZORENJE HIDROLOGA RHMZ POVODOM SITUACIJE NA REKAMA: Samo jedna neće značajno da raste

Foto: Shutterstock

Ukazao je da će se padavine premeštati ka istoku i jugoistoku zemlje, tako da se na gornjem toku Južne Morave i pritokama i izvorištu Timoka može očekivati porast vodostaja

Hidrolog Republičkoh hidrometeorološkog zavoda Dejan Vladiković rekao da su najveći porasti vodostaja registrovani na slivu reke Lim, na Drini i na gornjem toku Zapadne Morave.

Prema njegovim rečima, na području jugozapadne Srbije palo je od 20 do 40 milimetara kiše.

Kaže da će u ugroženim područjima u sledećih 12 sati rasti vodostaji, a da se vrh talasa očekuje kod Prijepolja u večernjim časovima.

– Što se tiče Drine imaćemo novih 12 časova propagaciju talasa, a što se tiče Zapadne Morave očekujemo smirinje hidrološke situacije – rekao je Vladiković.

Ukazao je da će se padavine premeštati ka istoku i jugoistoku zemlje, tako da se na gornjem toku Južne Morave i pritokama i izvorištu Timoka može očekivati porast vodostaja.

Dunav je, kaže, u domenu srednje niskih vodostaja i ne očekuje se da će značajnije rasti.

– Kod Save imamo veliki talas zbog uticaja Drine i svega što se događalo na svim uzvodnim slivovima, tako da u Šapcu za vikend očekujemo ulazak u redovnu odbranu od popava – rekao je Vladiković.