UPOZORENJE DR STJEPANOVIĆA: U Srbiji ova bolest odnese 13 života dnevno, obratite pažnju na simptome

 UPOZORENJE DR STJEPANOVIĆA: U Srbiji ova bolest odnese 13 života dnevno, obratite pažnju na simptome

Foto: Printscreen/RTS

Rak pluća drugi je najčešći oblik kancera u svetu, a u 2020. godini zabeleženo je više 2.200.000 novih slučajeva. Među deset zemalja sa najvećim brojem obolelih je i Srbija – po broju obolelih je na trećem mestu u svetu, a po broju umrlih na drugom.

Doktor Mihailo Stjepanović kaže da su preko 90 odsto obolelih od raka pluća pušači i da skoro da nema organa na koji duvanski dim ne ostavlja posledice.

Svakog dana zbog karcinoma pluća u Srbiji umre najmanje 13 ljudi. Godišnje oboli 6.000, a umre 4.500 ljudi.

U susret Svetskom danu bez duvanskog dima, direktor Klinike za pulmologiju Univerzitetskog kliničkog centra Srbije Mihailo Stjepanović kaže da statistika ne mora da bude takva i naglašava da je jedan od glavnih faktora rizika za razbolevanje pušenje.

– Čini mi se da dosta pričamo o posledicama i o lečenju, a malo o glavnom uzroku, a to je pušenje. Preko 90 odsto obolelih od raka pluća su pušači – navodi doktor Stjepanović.

Ističe da je pušenje faktor rizika i za brojne druge bolesti i da skoro da nema organa na koji duvanski dim ne ostavlja posledice.

– Svetska zdravstvena organizacija kaže da svake osme sekunde u svetu jedna osoba umre zbog posledica konzumiranja duvanskog dima – kaže Stjepanović.

Ističe da oko 35 odsto odraslog stanovništva u Srbiji konzumira duvan.

Rak pluća kasno daje simptome

Doktor Stjepanović kaže da rak pluća kasno daje simptome jer su pluća veliki organ, pa se ozbiljniji simptomi javljaju tek kada proces naraste i do nekoliko centimetara.

Simptomi su kašalj, otežano disanje, bolovi u grudima, gubitak apetita, gubitak telesne težine, a posle, ako traje, javljaju se i ozbiljniji simptomi kao što je iskašljavanje krvi – navodi Stjepanović.

Kaže da bi svi pušači stariji od 50 godina trebalo jednom godišnje da urade snimak grudnog koša.

– Svakako da je skrining nešto što bi moglo da promeni statistiku. Kako smo radili skenere zbog kovida, otkrivali smo rak pluća i koliko sam pratio te bolesnike, uspešno smo ih operisali i izlečili – ističe doktor Stjepanović.

Izvor: RTS