UPOZORENJE DR GRUJIČIĆ: Ukoliko primetite ove simptome idite ODMAH na skener – moguće je da imate TUMOR NA MOZGU

 UPOZORENJE DR GRUJIČIĆ: Ukoliko primetite ove simptome idite ODMAH na skener – moguće je da imate TUMOR NA MOZGU

Foto: Printscreen/K1 TV

Mozak je i dan-danas u potpunosti neistraženi deo tela, a za neke bolesti, poput tumora na mozgu, se još uvek se zna zašto nastaju, ali i kako se sprečava njihov nastanak. Upravo o tome je govorila neurohirurg prof. dr Danica Grujičić, ali i nova ministarka zdravlja.

– Oni simptomi koji se najčešće javljaju, posebno kod odraslih su promene u ponašanju, pa postao ali u početku vrlo diskretne i njih može samo neko ko dobro poznaje osobu da primeti – objasnila je dr Grujičić i dodala da u lečenju tumora mozga porodica igra jako veliku ulogu. Pa tako, pacijenti koji imaju potpunu podršku članova porodice duže će i da žive, rekla je Dr Danica Grujičiću emisiji “Na prvom mestu” na K1.

Doktorka Grujičić je navela šta sve uži članovi mogu da primete:

Neslane šale koje nikada nisu bile karakteristične za tu osobu. Ili ako je osoba bila povučena, pa onda postala ekspresivna i obratno. A obično se dešava da najbliži članovi porodice to tumače nečim što se desilo, kao što je smrtni slučaj ili promena posla, te su se pre pojave skenera takvi pacijenti lečili u psihijatrijskim bolnicama, jer se smatralo da pate od depresije ili nekog drugog psihičkog stanja.

– Većinom žene zanemaruju ono što im se dešava jer im je uvek preči neko ili nešto drugo – dodala je dr Grujičić i dodala da će muškarci pre da se požale na simptome. Na pitanje koji je to prvi i najtipičniji simptom koji ukazuje na tumor mozga, doktorka i neuropsihijatar je odgovorila da je to upravo prvi epileptički napad, što jasno ukazuje na odlazak na skener. Zatim slabljenje vida, ispad u vidnom polju, dok glavobolja ne mora u početku na bude prisutna, nego tek u poslednjim fazama bolesti.

– Dobroćudni tumori koji sporije rastu mogu da budu posebno veliki. Mozak do određene granice može da toleriše pritisak, a kada se ta granica pređe pogoršanje ide ubrzano – objasnila je ona, a zatim je na primeru skenera mozga jednog pacijenta objasnila koliko tumor može da se razvije i zahvati većinsku površinu mozga, a da pacijent i dalje ima blage simptome.

– Maligni tumori su se vremenom promenili i danas ih ja zovem ‘odavde do večnosti’, kao da su neuništivi i ponovo se obnavljaju – objasnila je doktorka. Zato je važno da ukoliko primetite neobične oblike ponšanja kod sebe koje se do sada nisu ispoljavali, da za svaki slučaj posetite lekara.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *