UPALJENI METEOALARMI – UPOZORENJA SE SAMO NIŽU! Srbija u vrtlogu OPASNIH vremenskih prilika – ovim delovima zemlje preti katastrofa

 UPALJENI METEOALARMI – UPOZORENJA SE SAMO NIŽU! Srbija u vrtlogu OPASNIH vremenskih prilika – ovim delovima zemlje preti katastrofa

Foto: Profimedia

Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) objavio je dva meteorološka upozorenja na olujnu i orkansku košavu za utorak 22. novembar. Prvo se odnosi na područje Srbije, drugo za Beograd.

– Sutra na planinama, zatim u Vojvodini, Podunavlju i Pomoravlju duvaće jak i olujni južni i jugoistočni vetar, koji će na jugu Banata povremeno dostizati udare orkanske jačine, preko 28 m/s. Vetar će u sredu ujutro i pre podne biti u slabljenju – navode u RHMZ.

Kada je Beograd u pitanju, meteorolozi upozoravaju da će u prestonici 22. novembra duvati jak i olujni jugoistočni vetar, koji će u sredu ujutru biti u postepenom slabljenju.

Prema meteoalarmu RHMZ – a, crveni meteoalarm, kojim je označen Banat, upozorenje znači da vreme može biti veoma opasno.

– Prognozirane su naročito opasne vremenske pojave, a takvog su intenziteta da mogu prouzrokovati veliku materijalnu štetu i biti veoma opasne po bezbednost ljudi i životinja. Treba se često informisati o detaljima očekivanih meteoroloških uslova i rizika. Slediti naredbe i savete nadležnih državnih službi – glasi objašnjenje crvenog meteoalarma.

Opasne vremenske prilike zbog jakog vetra biće i u Pomoravlju, i za to područje je na snazi narandžasti meteoalarm, dok je u Bačkoj, Sremu, Beogradu, Šumadiji i jugozapadnoj Srbiji vreme potencijalno opasno, i na snazi je žuti alarm.

Foto: RHMZ/Printscreen

Danas bez kiše, ali već u sredu nove padavine

Padavina, odnosno kiše i pljuskova, neće biti u utorak, ali već u sredu u pojedinim delovima zemlje i gradovima su mogući, recimo, u Novom Sadu.

I drugi meteorolozi su najavili olujni vetar i košavu, ne samo u Srbiji, već i u delovima regiona.

Marko Čubrilo je u svojoj prognozi naveo da će osim padavina, glavno obeležje ciklona biti vetar.

– Naglo jačanje ciklona usloviće veliku razliku u vazdušnom pritisku uzmeđu centra i periferije ovog sistema. Kao posledica toga jugo će nad Jadranu u utorak brzo postati jak i olujan, dok će na kopnu jačati južni vetar, a u košavskom području jugoistočni vetar. Posle podne i u toku noći ka sredi na severom Jadranu jaka i olujna bura i tramontana, na južnom jak jugo. U košavskom području jaka i olujna, a na jugu Banata košava sa orkanskim udarima, oko 24m/s – kaže Čubrilo.

U sredu će vetar prvo biti u naglom slabljenju, dok će posle pode u uveče na severu regiona duvati jak zapadni vetar.

– Padavina će povremeno biti i u sredu, ali obzirom na položaj i putanju ciklona znatno veće količine se očekuju na zapadu, jugozapadu i jugu regiona gde bi moglo pasti novih 60 mm do čak 200 mm taloga lokalno. Znatno manje kiše ka severu regiona – kaže meteorolog.