“UMREŠ SVAKI PUT KADA POGLEDAŠ UBICE SVOG DETETA” Reči majke ubijenog Stefana nakon presude kidaju srce

 “UMREŠ SVAKI PUT KADA POGLEDAŠ UBICE SVOG DETETA” Reči majke ubijenog Stefana nakon presude kidaju srce

Sudsko veće Višeg suda u Smederevu donelo je odluku u ponovljenom postupku, o krivičnom delu koji se odnosi na teško ubistvo u saizvršilaštvu.

DOKTORKA SAVETUJE: Vitamin D je neophodan za zdravlje, a najbolje da je uzimati u ovoj kombinaciji!

VELEOBRT NA SUĐENJU ZA TEŠKO UBISTVO Zoran iskasapio ženu u Barajevu, umesto presude sudija naložila OVO

UŽAS NA IBARSKOJ! Jedna osoba poginula u stravičnom sudaru (FOTO)

Nikola Bojović je osuđen na kaznu od 18 godina zatvora, dok je Mitar Pandurević osuđen na 15 godina zatvora.

Ova odluka potvrđuje prvobitnu presudu koju je isti sud doneo u januaru prethodne godine.

U obrazloženju presude, predsednik Sudskog veća Dragoslav Milanović naglasio je da Apelacioni sud nije naložio ponovno suđenje zbog netačno utvrđenih činjenica, već zbog kvalifikacije dela u vezi sa saizvršilaštvom optuženog Mitra Pandurevića u ovom slučaju.

Sudsko veće je naglasilo da je u ponovljenom postupku, nakon detaljnog razmatranja svih dokaza, uključujući i dodatne dokaze koje je tražila odbrana, došlo do istog zaključka.

To dovodi do zaključka da postoji saizvršilaštvo u ovom krivičnom delu, što je, kako je naglašeno, neosporivo dokazano.

– Naš zaključak je da ovde jeste u pitanju saizvršilaštvo koje podrazumeva zajedničko delovanje i svest o zajedničkom delovanju. U trenutku kada okrivljeni Bojović kreće u sukob, Pandurović taj sukob ne sprečava, što bi trebalo da bude ključna reakcija. Takođe, on udara pesnicama u glavu Stefana Filića, a na snimku se jasno vidi i da ga obema rukama snažno gura neposredno pre njegovog pada na zemlju, svestan da tako može da mu nanese teške povrede – rekao je, u obrazloženju presude, sudija Milanović.

Predsednik Sudskog veća, Dragoslav Milanović, istakao je da učešće trećeg lica u prebijanju stradalog Filića nije imalo uticaj na odluku suda.

Sudsko veće je svoju odluku donelo na osnovu optužnice i dokaza koji su proizašli iz nje.

– Trudili smo se da sagledamo sve dokaze i činjenice, ne da bismo nekog ocrnili ili namerno osudili, već da bismo utvrdili istinu. Moja i savest članova veća usmerena je na to kako ćemo da izađemo iz ove sudnice i da li će nam savest biti mirna – rekao je sudija Milanović, istakavši da su se rukovodili jednim ciljem, a to je da suđenje bude pravično, pravedno i po zakonu, uz napomenu da je sud uzeo u obzir i genezu njihovog ranijeg ponašanja koje je bilo nasilno, zbog čega su već trpeli posledice. – rekao je on.

Nakon odluke suda, Nikoli Bojoviću je produžen pritvor, dok je Mitaru Pandureviću određen kućni pritvor s elektronskim nadzorom do pravosnažnosti presude.

– Iskreno, s obzirom na sve dokaze iznete u ponovljenom postupku, očekivali smo ovakvu presudu i u tom smislu nemamo nikakvih zamerki na rad Višeg suda u Smederevu. Ipak, nijedna kazna ne može da vrati našeg Stefana, niti može da bude adekvatna za ugašen mladi život. Izvesna doza nezadovoljstva postoji i zbog odluke da se Pandureviću produži kućni pritvor, a ne da se uputi u pritvorsku jedinicu gde se nalazi drugi okrivljeni. Znate, nema dana da se ne sretnemo sa nekim od roditelja ove dvojice u Plani, oni nas krive za to što su im deca u zatvoru, ne preispitujući nijednog trenutka postupke svoje dece i njihovo ponašanje – kaže Javorka Marković, tetka ubijenog Filića.

Majka ubijenog Filića: Umreš svaki put kada pogledaš ubice svoga deteta

– Teško je da se izrekne ono što ti je na duši, onaj pakao kroz koji prolaziš od trenutka kad ti ubiju tvoje dete, tvog Anđela kome si se radovao, negovao, zapravo,ne znam da li uopšte ostane nešto u tebi posle toga, sem praznine duboke kao ponor. To što neki kažu da se zove život posle toga za tebe nije, ti kao majka umreš zajedno sa njim. Umreš svaki put kad pogledaš ubice svog deteta i pitaš se kakav je to poriv u mladom čoveku da može da oduzme nečiji život, bez da ima razloga za to. Umreš i onog momenta kad te nazovi majka takvog deteta gleda pravo u oči, bezobrazno i drsko, ne bi li te valjda još dodatno povredila. Umreš i pri samoj pomisli da postoji neko ko može da šutne nepomično biće u glavu i odšteta posle toga kući, zajedno sa svojim pomagačem kao da ide na piće, bez da se osvrnu na asfalt gde leži nepomičan momak, a njegov brat doziva u pomoć i plače? Takvu bezobzirnost i brigu samo za sebe mogu da pokažu, po mišljenju stručnjaka, samo samožive osobe koje su svesne počinjenog dela i svesni posledica koje mogu nastupiti – svedoči Ljubinka Filić, majka ubijenog Stefana Filića.

Apelacioni sud naložio novo suđenje

Podsetimo, u januaru prošle godine, Viši sud u Smederevu doneo je presudu kojom je Nikola Bojović osuđen na 18 godina zatvora, a Mitar Pandurević na 15 godina zatvora zbog njihovog učešća u teškom ubistvu osamnaestogodišnjeg Stefana Filića.

Ovo ubistvo dogodilo se u februaru 2020. godine ispred diskoteke “Beodolom” u Velikoj Plani.

Međutim, Apelacioni sud je, u avgustu, usvajanjem žalbe odbrane ukinuo i naložio prvostepenom sudu da im ponovo sudi.

Ponovljeni postupak je počeo u novembru prošle godine, a suđenje je bilo zatvoreno za javnost.