UMESTO POGLAVLJA, SRBIJI PONUĐENE UCENE: Pritisci na našu zemlju nastavljeni u Briselu, EU Srbiji želi da SLOMI KIČMU

 UMESTO POGLAVLJA, SRBIJI PONUĐENE UCENE: Pritisci na našu zemlju nastavljeni u Briselu, EU Srbiji želi da SLOMI KIČMU

Foto: Profimedia

Briselski zvaničnici ništa nisu ponudili našoj državi niti drugim zemljama Zapadnog Balkana, ali zato svim silama ucenjuju i pritiskaju. Takva politika nema nikakve šanse za uspeh.

Srbija može da postane punopravna članica Evropske unije samo ako bespogovorno ispuni svaki zahtev Brisela i suštinski ukine samu sebe kao suverenu državu, odnosno ako uvede sankcije Rusiji, prizna “Kosovo” i odrekne se Republike Srpske!

Ovo je zaključak stručnjaka koji kažu da se “strašna istina” jasnije nego ikad pre vidi posle samita Evropska unija – Zapadni Balkan, koji je održan prošlog četvrtka u Briselu, a na kojem Beograd, Tirana i Skoplje nisu dobili baš ništa.

Albanija i Severna Makedonija nisu dobile čak ni datum početka pregovora o članstvu u EU, iako su zvanične kandidature dobile još 2014, odnosno davne 2005. godine.

 Na drugoj strani, Srbiji su još jednom samo ispostavljene nove ucene za uvođenje sankcija Rusiji, “rešavanje” kosovskog problema i nisu otvorena nova poglavlja u pregovorima.

Foto: Profimedia

Ne odustajemo

Stručnjaci ističu da Evropska unija uporno zavlači Srbiju od 2012. godine, kada je dobila status kandidata, i da je jedini cilj Brisela da nam “slomi kičmu”. 

Dragoslav Bokan, predsednik Instituta za nacionalnu strategiju, kaže da EU od početka ne radi ništa drugo osim što ispostavlja zahteve i ucene.

– Čitava priča se može svesti na lomljenje volje i kičme srpske države, i to kroz uništavanje naše suverenosti. Tu nema nikakve razlike između ove, prošle, pretprošle godine, osim u intenzitetu ponovljenih zahteva i ucena. Evropa nama ne nudi ništa! Čak i kad otvaraju nova poglavlja, otvaraju ih da bi potom naišla nova poglavlja koja se ne otvaraju… Ono što oni zovu pregovorima na srpskom jeziku se u stvari zove kapitulacija, i mi na to nikada nećemo i ne možemo pristati. Ali, opet, nećemo im dati to zadovoljstvo da odustanemo od te njihove društvene diplomatske političke igre – naglašava Bokan, dodajući da su država i njeno rukovodstvo svesni čitave ove igre.

 Mi moramo pametno da igramo u toj igri. Raduje me činjenica da naša država, s jedne strane, prihvata pravila igre i ne može niko da je optuži da ta pravila krši. A sa druge strane, mi ne verujemo u ta pravila jer znamo da nisu pravljena da bi se stvar rešila, već da bi se problem samo nagomilao i da bismo mi pokleknuli pod teretom tog problema – ističe Bokan.

Karijerni diplomata Zoran Milivojević kaže da negativni potezi Evropske unije prema Srbiji nisu iznenađujući.

– Od Brisela dobijamo samo pritiske i samo ucene. Ništa drugo. I to nije ništa neočekivano i novo. Sve to će proći bez bilo kakvih uspeha, kao što je bilo i do sada. Nema šanse da Srbija promeni svoje stavove oko najvažnijih državnih i nacionalnih interesa i principijelnih stavova – podvlači Milivojević.

Foto: Profimedia

Poslednji put

Suzana Grubješić, predsednica Centra za spoljnu politiku, kaže da Zapadni Balkan baš ništa nije dobio na minulom evropskom samitu.

– Našem regionu u četvrtak ništa nije ponuđeno i nadam se da se ovako nešto dešava poslednji put. Srbija je ostala bez otvorenih novih klastera, a Severna Makedonija i Albanija nisu ni otpočele pregovore. Nadam se ipak da na kraju godine region može da očekuje nekakvo ubrzanje, što bi bilo jedino pravedno nakon svih ovih godina tapkanja u mestu – zaključuje Grubješićeva.

BONUS VIDEO: Ukrajinski dronovi “love” ruske vojnike noću