UMAKAO NAM DRAGULJ: Odlučio da NE IGRA za Srbiju, već za komšije! Cela Evropa priča SAMO O NJEMU

 UMAKAO NAM DRAGULJ: Odlučio da NE IGRA za Srbiju, već za komšije! Cela Evropa priča SAMO O NJEMU

Foto: MN Press

Ekipa Milana se plasirala u polufinale Lige šampiona prvi put posle 2007. godine kada je poslednji put italijanski gigant i osvojio ovo takmičenje.

Pohod na osmu titulu šampiona Evrope još uvek traje, a jedan od glavnih šrafova čete Stefana Piolija je i reprezentativac Bosne i Hercegovine. U pitanju je Rade Krunić, nekadašnji član Donjeg Srema i Borca iz Čačka.

Popularni “De Krujne” kako ga u šali nazivaju crveno-crni navijači, pravi je univerzalac koji po potrebi može da odigra kreativnu ulogu, ali je češće zadužen za “prljave poslove” kod Piolija i kada mu je zadatak da onemogući protivnika u napadima, tada je na vrhuncu svoje igre.

Rade Krunić

Krunić je 2019. pomalo iznenađujuće prešao u Milan iz Empolija koji je tog leta ispao u Seriju B, a transfer momka iz Foče je značajan i po tome što je prvi u karijeri Paola Maldinija na poziciji sportskog direktora Milana.

Za manje od devet miliona je doveo Radeta i napravio sjajan zalog za budućnost, a u narednim sezonama je vezista opravdavao poverenje kad god je dobio šansu. Najnovija vanserijska partija desila se protiv Napolija, u njoj je Krunić zajedno sa kapitenom Kalabrijom “zaključao” Kviču Kvarackeliju, ali i sve ostale ofanzivce tima sa “Maradone” koji su se na njega namerili.

Rade Krunić

S obzirom da većina najboljih fudbalera iz Republike Srpske igra za reprezentaciju Srbije, što je i prirodno, a ne za Bosnu i Hercegovinu, postavlja se pitanje zašto Krunić nije među njima i zašto ovaj etnički Srbin nastupa za drugu selekciju.

Razlog je jednostavan, Krunić nikada nije dobio poziv iz Srbije i to je 2016. iskoristila Bosna za koju je tada 23-godišnji Rade debitovao, a nastupao je i u mlađim selekcijama ove zemlje. U Srbiji nije prepoznat kao čovek koji može da ojača naš nacionalni tim i iz današnje perspektive se vidi da je to bio pogrešan rezon.

Rade Krunić

Iako je fudbaler sasvim solidnih ofanzivnih karakteristika, jasno je da bi u trenutnom sastavu Srbije on pre svega mogao da bude odlična uzdanica na poziciji zadnjeg veznog koju najčešće igra i u Milanu.

Nemanja Gudelj, Saša Lukić, Marko Grujić, Ivan Ilić, Nemanja Maksimović su najčešće opcije selektora Dragana Stojkovića Piksija na toj poziciji, međutim Krunić već par sezona igra na višem nivou od svih navedenih fudbalera. Bio je veoma zaslužan i za prošlogodišnji Milanov Skudeto, kao i za sadašnji prolazak u polufinale Lige šampiona, tako da ga nije teško zamisliti u roli “osigurača” ispred srpske odbrane kako svojom agilnošću, odgovornošću i požrtvovanjem otklanja opasnost koja preti našem golu.

Rade Krunić

Nažalost, sada je to na nivou spekulacija i teorija, Rade Krunić je reprezentativac Bosne i Hercegovine, a mi ne možemo ništa da uradimo po tom pitanju. Ovaj inače zakleti navijač Crvene zvezde nam je izmakao, međutim otkako je Stojković selektor jasna je tendencija da Srbija “skuplja” reprezentativce po svetu, one koji se osećaju Srbima, pa je s te strane teži slučaj da nam se u budućnosti “izmigolje” igrači poput Radeta Krunića.

Nadamo se da ih nećemo više gubiti ili barem da ih nećemo gubiti bez bitke.