UKRAJINSKI ZVANIČNICI TVRDE: “Ovaj grad će se pripojiti Rusiji, uskoro se sprema referendum!”

 UKRAJINSKI ZVANIČNICI TVRDE: “Ovaj grad će se pripojiti Rusiji, uskoro se sprema referendum!”

Foto: Profimedia

– Moskva se sprema da održi referendum u Marijupolju o tome da li će se grad pridružiti Rusiji – tvrde ukrajinski zvaničnici, nakon najave slične ankete u otcepljenom gruzijskom regionu Južnoj Osetiji.

Petro Andrjuščenko, savetnik gradonačelnika lučkog grada, koji radi u egzilu, rekao je da oni koji su ostali među ruševinama veruju da se glasa o njegovoj budućnosti.

Ruševine koje su ostale od Marijupolja, nekada doma za 400.000 ljudi, uglavnom su okupirane od strane Rusije, iako se čak 2.000 ukrajinskih vojnika drži u čeličani Azovstalj.

Andrjuščenko je za Obzerver rekao da bi najava referenduma mogla da dođe već u nedelju, iako je rekao da još nema dokaza o uspostavljanju biračkih mesta.

– Imamo neke informacije da ruske vlasti pripremaju referendum i da bi ga čak mogle raspisati sutra, ali još ne znamo da li je to slučaj. Ali vidimo dosta integracije Marijupolja u ruski sistem, obrazovni sistem, bankarski sistem – rekao je on u subotu.

Foto: Profimedia

“Idemo kući, idemo u Rusiju”

Lider Južne Osetije Anatolij Bibilov najavio je u petak da će održati referendum o pridruživanju Rusiji 17. jula, tvrdeći da se “vraćamo kući” i navodeći “istorijsku težnju” njegovog naroda da se pridruži Rusiji.

– Uspeli smo! Napravili smo sudbonosni korak – idemo kući, idemo u Rusiju – napisao je on.

– Kao građanin i kao predsednik održao sam reč pred svojim narodom – naveo je on.

Rusiju i Južnu Osetiju povezuje zajednička istorija

– To nije samo partnerstvo ili prijateljstvo. To je pre odnos poverenja između dva brata, gde će stariji brat uvek razumeti i podržavati rečju i delom, a mlađi će poštovati i pomoći starijem. Istovremeno, potpuno svesni samodovoljnosti i jednakosti prava svih, vreme je da se ujedinimo jednom za svagda. Postanimo jači u ovoj sada zvaničnoj zajednici – poručio je predsednik.

Pročitaj još