UKRAJINSKA ZASTAVA SE PONOVO VIJORI! Rusi se povukli, Kijev slavi – pod njihovom je kontrolom (MAPA)

 UKRAJINSKA ZASTAVA SE PONOVO VIJORI! Rusi se povukli, Kijev slavi – pod njihovom je kontrolom (MAPA)

Foto: Profimedia

Ukrajinska zastava ponovo je podignuta na Zmijskom ostrvu u Crnom moru, saopštila je danas ukrajinska vojska.

Foto: Google Earth/Printscreen

Vojna operacija je završena i teritorija Zmijsko ostrvo vraćena je pod nadležnost Ukrajine – poručila je na konferenciji za novinare portparolka južne vojne komande Ukrajine Natalija Humenjuk, prenosi Rojters.

Foto: Google Earth/Printscreen

Neki analitičari tvrde da bi Rusija, posle povlačenja svojih snaga sa Zmijskog ostrva, kod jugozapadne obale Ukrajine, mogla da ublaži blokadu ukrajinskih luka.

Jedan strani neimenovani diplomata rekao je za Rojters da to još uvek nije dovoljno kako bi se omogućio bezbedan tranzit ukrajinskog žita.

Foto: Profimedia

Postoji zahtev za deminiranjem, a Rusija i dalje ima kapacitete (vojna plovila, obalske odbrambene sisteme i nadmoć u vazduhu) koji će im omogućiti da zabrane brodske puteve – poručio je on.

Prema istom izvoru, da bi Ukrajina deblokirala luke, kako bi mogla da isporučuje žito, potrebna joj saveznička podrška, u čemu Turska igra ključnu ulogu.

Foto: Profimedia

Rusko Ministarstvo odbrane saoštilo je 30. juna da je ta zemlja povukla trupe sa Zmijskog ostrva u znak dobre volje.

U saopštenju se ističe da je Moskva time međunarodnoj zajednici pokazala da se Ruska Federacija ne meša u napore UN da organizuje humanitarni koridor za izvoz poljoprivrednih proizvoda sa teritorije Ukrajine, prenela je agencija RIA Novosti.