“UKRAJINA NEĆE PREŽIVETI ZIMU” Ruski udari nanose ogromnu štetu – energetski sistem praktično više ne postoji!

 “UKRAJINA NEĆE PREŽIVETI ZIMU” Ruski udari nanose ogromnu štetu – energetski sistem praktično više ne postoji!

Foto: Profimedia

Predstojeća zima biće jedna od najtežih u istoriji Ukrajine, pošto je vojska Ruske Federacije u poslednje dve nedelje praktično razorila energetski sistem u toj zemlji.

Vlasti u Kijevu saopštile su juče da Moskva više uopšte ne gađa vojne ciljeve, već planski uništava elektrane, gasovode i skladišta nafte, zbog čega su milioni Ukrajinaca već sada bez električne energije.

Milioni nemaju struju

Ukrajinski ministar energetike, Herman Haluščenko, izjavio je da su Rusi bombama upropastili više od polovine elektrana u toj zemlji, te da će Ukrajina morati da uveze ogromne količine struje i gasa ukoliko želi da “preživi” predstojeću zimu. On je, međutim, upozorio da novac za to još nije obezbeđen, budući da je Ukrajina zbog rata odavno potrošila ovogodišnji budžet.

Nakon što je ruska armija u subotu raketirala termoelektrane u Zaporoškoj i Harkovskoj oblasti, više od milion i po domaćinstava u tim regionima ostalo je bez električne energije. Ukrajinski predsednik, Volodimir Zelenski, optužio je “teroristički režim u Moskvi” za sistematsko uništavanje elektrana, navodeći da Rusi žele da se građani i vojnici bukvalno posmrzavaju.

– Tamo gde su popravke bile moguće, struja se polako vraća. Ali u mnogim gradovima i regionima popravke i dalje traju i tamo su građani bez struje, a neki i bez vode. Restrikcije su uvedene kako bi se sprečio potpuni energetski kolaps, ali građani moraju dodatno da štede struju. Stabilnost električne mreže cele države zavisi od svakog grada, svakog naselja, svakog stanovnika u Ukrajini. Neprijatelj nas može ostaviti bez struje, ali nikad nas neće ostaviti bez želje da popravimo sve što su Rusi uništili i da vratimo život u normalu – rekao je Zelenski.

Foto: Shutterstock

Stručnjaci sa američkog Instituta za ratne studije (ISW) ocenili su da ruski napadi na energetsku infrastrukturu imaju za cilj ne samo da ostave Ukrajinu bez struje i gasa, već i da nateraju Kijev da sve svoje vojne resurse stavi u funkciju odbrane elektrana, umesto da krene u kontraofanzivu.

– Ruski talas napada na ukrajinsku energetsku infrastrukturu stvara humanitarnu tragediju. Prekidi u snabdevanju električnom energijom, hladno vreme, oštećene zgrade i nedostatak gasa sigurno će dodatno pojačati patnju ukrajinskih civila sa nadolazećom zimom. S druge strane, cilj takvih napada jeste i da nateraju Ukrajinu da uloži sve više vojnih resursa u obezbeđivanje infrastrukture, umesto u planirane kontranapade i oslobađanje teritorija koje su Rusi okupirali – navodi se u najnovijem izveštaju ISW.

Foto: Shutterstock

Traže zimske uniforme

Rusko ministarstvo odbrane potvrdilo je juče da će nastaviti da gađa energetske objekte u Ukrajini, te saopštilo da je juče u regiji Čerkasi uništeno ogromno skladište goriva.

– Preciznim raketama u nedelju je pogođeno skladište kod sela Smila u oblasti Čerkasi, u kojem je bilo više od 100.000 tona nafte. Ukoliko Kijev nastavi sa terorističkim napadima na teritoriji Ruske Federacije, naš odgovor će biti još silovitiji – rekao je portparol ruskog ministarstva odbrane.

Mediji su prethodno izvestili da je zvanični Kijev od zapadnih saveznika zatražio da mu hitno pošalje najmanje 100.000 zimskih uniformi, pošto ih ukrajinska vojska nema dovoljno, a bez njih će se trupe odane Zelenskom posmrzavati kad padne temperatura.