UKIDAJU SE SANKCIJE! Zemlje EU složno donele odluku: Velika pobeda za Moskvu, samo jedna država pravi problem

 UKIDAJU SE SANKCIJE! Zemlje EU složno donele odluku: Velika pobeda za Moskvu, samo jedna država pravi problem

Foto: Profimedia

EU je u pregovorima sa Litvanijom o ukidanju sankcija za tranzit robe ka ruskoj eksklavi Kalinjingrad, objavio je list Izvestija u sredu, pozivajući se na dva neimenovana ruska zvaničnika.

Zvaničnici su izjavili da je EU početkom jula Moskvi poslala nacrt dokumenta u kojem će tranzit robe i železničkim i drumskim putem od kopnene Rusije do Kalinjingrada biti uklonjen iz sankcija.

Međutim, izvori su rekli da Vilnjus, koji je ranije blokirao isporuke robe u region preko teritorije Litvanije kako bi se pridržavao sankcija, još nije pristao da finalizuje dokument.

– Litvanija ne želi da pristane na kompromis koji je predložila EU. Na mnogo načina, poziciju Vilnjusa određuju SAD, koje vrše pritisak na njega. Pitanje je sada na razmatranju litvanske strane – rekao je jedan od izvora Izvestijima.

U međuvremenu, drugi izvor rekao je novinama da bi ograničenje za transport robe do Kalinjingrada preko Litvanije moglo biti uključeno u sledeći paket sankcija EU, koji bi trebalo da bude usvojen kasnije ovog meseca. Obojica zvaničnika su rekli da je nacrt dokumenta koji je dostavio Brisel “potpuno zadovoljavajuć” za Moskvu.

Litvanija je 18. juna blokirala tranzit robe železnicom do Kalinjingrada preko svoje teritorije, pri čemu su ograničenja uticala na oko 30 odsto isporuka u ruski region. Moskva je te mere nazvala besprimernim i nezakonitim, jer utiču na pristup Rusije delu njene teritorije.

Nemačka je tada zatražila od Evropske komisije da napravi izuzetak za Kalinjingrad kako bi se izbegla eskalacija, preneo je Špigl, pozivajući se na izvore.

U međuvremenu, vlasti Kalinjingrada još nisu dobile nikakvo zvanično obaveštenje o ukidanju ograničenja tranzita preko Litvanije u region, preneo je u sredu TASS, pozivajući se na pres-službu regionalne vlade.