UČESTVOVAO U BOŽJEM STVARANJU SVETA I BORBI PROTIV SATANE: Crkva i pastva slave anđela blagovesnika – letnji Aranđelovdan (VIDEO)

 UČESTVOVAO U BOŽJEM STVARANJU SVETA I BORBI PROTIV SATANE: Crkva i pastva slave anđela blagovesnika – letnji Aranđelovdan (VIDEO)

Foto: Printscreen

Srpska pravoslavna crkva obeležava danas praznik Sabor Svetog arhangela Gavrila, jednog od sedam velikih angela serafima koji su učestvovali u stvaranju sveta.

Praznik Sabora Svetog arhangela Gavrila nije obeležen crvenim slovom u kalendaru SPC, koja mu, ipak, daje veliki značaj i slavi ga kao blagovesnika koji je učestvovao i najavljivao sve značajne događaje vezane za nastajanje hrišćanstva.

Arhangel Gavrilo je živa sila bestelesna i jedan od sedmorice serafima najbližih Božijem prestolu. Učestvovao je u Božjem stvaranju sveta i u borbi protiv palih anđela, predvođenih samim zlom – Satanom.

Svedočanstvo o početku nastajanja Božje tvorevine, arhangel Gavrilo preneo je proroku Mojsiju, kojem se javio u pustinji i poučio ga kako da napiše Knjigu postanja.

Slavi se kao anđeo blagovesnik zadužen za radosne ili blage vesti i onaj koji je najavio Zahariji rođenje Svetog Јovana Krstitelja, preteče Hristovog.

Arhangel Gavrilo javio se Јoakimu i Ani i najavio rođenje Presvete Bogorodice Marije, a potom i Presvetoj Bogorodici Mariji sa vešću da će roditi sina, spasitelja ljudskog roda – Gospoda Isusa Hrista.

Lik anđela Gavrila slika se sa Presvetom Bogorodicom Marijom, koja prima Blagovest, na carskim dverima pravoslavnih oltara koja se simbolično otvaraju tokom liturgije, jer je ovaj događaj otvorio put u Carstvo Nebesko.

Najveća i najradosnija vest u hrišćanstvu koju je javio Blagovesnik je vest o Vaskrsenju Hristovom.

Ova scena sa arhangelom Gavrilom kako sedi na grobnom kamenu i pokazuje na prazan grob najčešće se slika na pravoslavnim predstavama događaja Vaskresenja.

Freska u srednjovekovnom manastiru Mileševa, poznata kao Beli anđeo, jedna je od najlepših i najbolje očuvanih i proglašena je za sliku prošlog milenijuma.

U narodu je praznik poznat i kao letnji Aranđelovdan za koji se vezuju mnogobrojni običaji, prema kojima je, onim koji poštuju veru tog dana zabranjen skoro svaki rad.

Gavrilo je prvi, uz arhangela Mihaila, koji je predvodnik vojske anđela i sila dobra, a za njima slede ravni po časti Rafail, Uril, Salatil, Јegudil, Varahil i Јeremil.

Saborni dan Svetog arhangela Gavrila praznuje se, takođe, 8. aprila, kada SPC slavi njegova javljanja kroz svu istoriju ljudskog spasenja.