U UKC KRAGUJEVAC POJAVILA SE ŠUGA! Preduzete sve propisane mere u cilju sprečavanja širenja infekcije

 U UKC KRAGUJEVAC POJAVILA SE ŠUGA! Preduzete sve propisane mere u cilju sprečavanja širenja infekcije

Foto: Shutterstock/ukck.rs

U UKC Kragujevac pojavila se šuga, objavili su mediji.

U UKC Kragujevac nisu detaljno objasnili koliko je zaraženih, ali su naveli da su zdravstveni radnici tokom obavljanja svojih radnih aktivnosti, često su izloženi različitim zaraznim i drugim bolestima, jer su u stalnom bliskom kontaktu sa pacijentima.

Urušenjem zdravstvene kulture i higijene stanovništva, dolazi do pojava bolesti koje smo smatrali da su iskorenjene, kao što je šuga. Ta zarazna bolest je izgubila veći epidemiološki značaj, pa se po važećem Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti više ne prijavljuje nadležnim institucijama, već se sprovodi lečenje obolelih koji se, uz terapiju udaljuju sa posla sve do završetka lečenja, a svi ostali socijalni i drugi kontakti, dužni su da preduzmu mere u cilju sprečavanja daljeg širenja infestacije – navode iz UKC-a.

Kako su dodali, odmah po postavljanju sumnje na mogućnost zaražavanja, preduzete su sve propisane mere u cilju sprečavanja širenja infekcije, kao i procedure lečenja već zaraženih.

Naime, medicinsko osoblje na Klinici za kardiologiju zaraženo je šugom, a ugroženi su i pacijenti, navedeno je u anonimnoj prijavi koju su dobile pojedine kragujevačke redakcije, objavila je ranije danas Nova.

Izvor: Srbija Danas/Blic

Pročitaj još