U SRBIJI NATPROSEČNO TOPLO! Čuveni meteorolog otkrio: Razlog je fenski efekat – evo koliko će još biti lepih dana

 U SRBIJI NATPROSEČNO TOPLO! Čuveni meteorolog otkrio: Razlog je fenski efekat – evo koliko će još biti lepih dana

Foto: Srbija Danas

Uprkos činjenici da smo duboko zašli u jesen, za današnji dan meteorolozi najavljuju neverovatne temperature od skoro 30 stepeni celzijusa

O ovom fenomenu govorio je meteorolog Đorđe Đurić.

Zašto je to tako i kako da razumemo i pripremimo se za ove ogoromne skokove i padove u temperaturi, u proteklom i narednom periodu, Đurić je rekao:

– Iznad našeg područja nalazi se veoma topla vazdušna masa i zato nas očekuju ove vrednosti od 29, 30 stepeni. Razlog tome je fenski efekat jugozapadnog vetra, posebno na području Valjeva, Šapca, Beograda i Mačve – naveo je Đurić.

Da li će te temperature ostati i u kasnijem periodu Đurić je naveo:

– Ponovo ćemo biti pod uticajem anticiklona, koji će nam doneti stabilne, prijatne temperature do 18 stepeni, ali ovo je ipak poslednji ovako topao dan!

Podsetimo, prema prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda, u Srbiji će biti sunčano i natprosečno toplo uz slab i umeren južni i jugozapadni vetar. Najniža temperatura od 6 do 14 stepeni, a najviša dnevna od 25 do 29 stepeni. Tokom noći u Vojvodini postepeno naoblačenje uz skretanje vetra na zapadni pravac.

U utorak prolazno naoblačenje, koje će posle podne ponegde u severnim i zapadnim predelima usloviti slabu kišu, a samo će se na jugu zemlje zadržati pretežno sunčano i veoma toplo vreme tokom celog dana.