U SARAJEVU PROGLAŠENO STANJE PRIPRAVNOSTI: Situacija je alarmantna, upućen hitan apel stanovništvu

 U SARAJEVU PROGLAŠENO STANJE PRIPRAVNOSTI: Situacija je alarmantna, upućen hitan apel stanovništvu

Foto: Profimedia

Zbog zagađenja vazduha Sarajevo je u stanju pripravnosti. Kako piše Klix.ba, stanje pripravnosti, epizoda “Pripravnost”, proglašeno je nakon merenja koncentracija zagađujućih čestica u vazduhu juče i danas, kao i vremenske prognoze za naredna tri dana. Jutros je Sarajevo bilo među najzagađenijim gradovima na svetu.

Na mernim stanicama na lokalitetima Vijećnice, Vogošće, Ilijaša, Otoke, Hadžića i Ilidže beleže se prekoračenja granične vrednosti za PM10 (50µg/m3). Jutros je Sarajevo bilo među najzagađenijim gradovima u svetu, piše Klix. Najavljene kišne padavine slabijeg intenziteta, tokom dana, neće značajnije uticati na poboljšanje kvaliteta vazduha.

Prema sinoptičkoj prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda i u naredna tri dana se očekuje relativno stabilna vremenska situacija, sa mogućnošću temperaturne inverzije u jutarnjim i večernjim satima i vetrom vrlo slabog intenziteta, koja neće pogodovati kvalitetu vazduha.

Tokom trajanja ove epizode zagađenja vazduha, iz Zavoda za javno zdravstvo KS preporučuju rizičnim grupama stanovništva – trudnicama, deci, starijim osobama, te hroničnim bolesnicima sa plućnim i kardiovaskularnim oboljenjima da smanje kretanje i boravak napolju, a ukoliko je to neophodno, da koriste maske za aerozagađenje.

Stručno telo za koordinaciju i nadzor će nastaviti kontinuirano da prati vrednosti zagađujućih materija u vazduhu, te da obaveštavaju građane o svim eventualnim promenama.

Pročitaj još