U OŠ “Vladislav Ribnikar” pojačan nadzor policije!

 U OŠ “Vladislav Ribnikar” pojačan nadzor policije!

Foto: Srbija Danas

Državni sekretar u MUP-u Danilo Stevandić izjavio je za RTS da će od sutra u Osnovnoj školi “Vladislav Ribikar”, gde počinje nastava, biti povećano prisustvo policajaca, a biće angažovane i starešine koje će kontrolisati školu.

Istakao je i da je do sinoć u 19 sati predato 32.427 komada oružja i minsko-eksplozivnih sredstava.

Posle dve masovne pucnjave koje su se desile u Srbiji, Danilo Stevandić je, gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS-a, izjavio da se država nalazi uvek na mestu na kome treba da bude – uz svoje građane.

Stevandić je podsetio da su pripadnici MUP-a efikasno uhapsili osumnjičene za dve zločina, nakon čega su pojačali vidljivo prisustvo policije na svim javnim prostorima.

– Od početka godine zabeležen je trend smanjenja krivičnih dela i prekršaja protiv javnog reda i mira za četiri odsto u odnosu na isti period prošle godine. Trenutno nemamo većih bezbednosnih izazova. Stanje bezbednosti je stabilno – rekao je Stevandić.

Prema njegovim rečima, deca u školama u Srbiji su sigurna i bezbedna.

– Povećali smo broj policijskih službenika koji su angažovani zbog unapređenja bezbednosti učenika i škola. Na obezbeđenju 1.832 državne i privatne škole i njihovih 4.180 objekata, svakodnevno je angažovano 3.500 policijski službenika – naveo je Stevandić.

Istakao je da će u OŠ “Vladislav Ribnikar”, gde sutra počinje nastava, biti u dve smene pojačano prisustvo policajaca na oba ulaza.

– Ukupno šest policijska službenika biće u smeni. Osim njih, biće angažovane starešine koje će kontrolisati i obilaziti školu i policijske službenike. Njihov zadatak je da sa direktorima škola usaglase bezbednosne prioritete i pažnju usmere na rano otkrivanje mogućih rizika i pretnji – naveo je Stevandić.

Desetine hiljada lažnih dojava o bombama

Govoreći o lažnim dojavama o postavljenim bombama, Stevandić rekao da su od 17. do 20. maja u 337 škola i 16 drugih objekata bile prijave o postavljenim eksplozivnim naprava, ali je kontradiverzionim pregledima utvrđeno da su lažne.

– U toku je operativni rad na otkrivanju tih dela. Pozivi upućeni sa inostranih telefonskih brojeva, odnosno imejl servera koji korisnicima omogućava anonimnost i enkripciju podataka. Uspostavili smo međunarodnu operativnu saradnju sa partnerima u inostranstvu. U toku je razmena podataka i dalji rad na otkrivanju učinilaca – naveo je Stevandić.

Prema njegovim rečima, bilo je više desetina hiljada imejlova u proteklih godinu dana, odnosno lažnih dojava o postavljenim bombama.

– Uspeli smo da otkrijemo četiri izvršioca, za tri su podnete krivične prijave, a za jednim raspisana potraga. U još četiri slučaja smo utvrili da su deca do 14 godina – rekao je Stevandić.

Koliko je oružja predato 

Stevandić je rekao da su od 8. maja do sinoć u 9 časova predata 26.094 komada oružja i 6.333 minsko-eksplozivna sredstva, kao i 1.349.719 metaka različitog kalibra.

– To govori o ličnoj odgovornosti građana. Želim da apelujem na građane da to učine svakog dana u najbližoj policijskoj stanici. Mogu i policajci da dođu na kućnu adresu i preuzmu oružje – naveo je Stevandić.