TUŽNA SUDBINA MALOG SLOBODANA! Zaklan dok se vraćao po psa – SPC ga kanonizovala, a sad dobija spomenik

 TUŽNA SUDBINA MALOG SLOBODANA! Zaklan dok se vraćao po psa – SPC ga kanonizovala, a sad dobija spomenik

Foto: Twitter/@medeno_srccee

Dečak Slobodan Stojanović iz Kamenice kod Zvornika koji je svirepo ubijen tokom rata u Bosni i Hercegovini dobija spomenik u Bijeljini.

Idejno rešenje, izrada spomenika i svi propratni radovi postavljanja spomenika i njegove montaže poklon su porodice Mirković koja se bavi kamenorezom, prenosi ATV.

– Radi se o spomeniku koji je napravljen u našoj porodičnoj radionici u Bijeljini. Urađen je od granita, može se reći vrsne kategorije. Može trajati stotinama pa i hiljadama godina, a u sklopu tog spomenika je i reljef koji je finansirala boračka organizacija Republike Srpske. Reljef sa likom Slobodana Stojanovića – rekao je Drago Mirković, kamenorezac.

Na spomenik biće uklesane poruke umnih ljudi i znamenitih pesnika. Njegova visina iznosiće četiri metra i 19 centimetara. Preostaje samo da Gradska administracija u najkraćem roku odgovori zahtevima za odobrenje lokacije.

Slobodanova gorka sudbina

Dvanestogodišnjeg Slobodana, u rodnom selu Kamenica, nakon monstruoznog mučenja ubila je Elfeta Veseli. Postupajući po zahtevu Tužilaštva BiH, vlasti Švajcarske su je uhapsile u Kantonu Njušatel 25 godina nakon zločina. Osuđena je na 10 godina zatvora. Apelaciono veće Suda BiH drugostepenom presudom krajem decembra 2019. godine povećalo je Elfeti Veseli zatvorsku kaznu sa 10 na 13 godina za ubistvo malog Slobodana. U kaznu je uračunato vreme koje je provela u pritvoru od 24. marta 2017. godine, kao i vreme koje je provela u ekstradicionom pritvoru.

Telo dečaka pronađeno je mesecima nakon ubistva u masovnoj grobnici na Žlijepcu i sahranjeno u Drinjači.

Slobodanova porodica je naime bila prinuđena da napusti svoje rodno selo. Dečak Slobodan je tugovao za svojim psom koji mu je ostao kod kuće. Često je tražio da ode nazad u selo, odveže psa i dovede ga kod kumova. Roditelji su ga odvraćali od te ideje, ali se teško mirio sa tim. Neodustajući od svoje namere Slobodan je 27. jula 1992. prošao kroz barikade i otišao u pravcu rodne kuće da bi doveo svog psa. Njegovog oca Iliju, koji je u to vreme bio u Zvorniku, o Slobodanovom nestanku obavestila je lokalna komanda srpske vojske.

Njegovi roditelji nikad nisu preboleli smrt svog deteta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *