TRI VELIKA DOGAĐAJA U TRI DANA: U Beogradu litija, miting “Srbija Nade i protest – Evo na kojim linijama dolazi do izmene saobraćaja

 TRI VELIKA DOGAĐAJA U TRI DANA: U Beogradu litija, miting “Srbija Nade i protest – Evo na kojim linijama dolazi do izmene saobraćaja

Foto: Profimedia

Spasovdanska litija, skup “Srbija nade” u organizaciji Srpske napredne stranke (SNS), protest dela opozicije – tri su velika događaja koji su u Beogradu zakazani jedan za drugim u naredna tri dana.
Prvi od njih, litija, održava se već danas.

Četvrtak: Spasovdanska litija

Prvi događaj je slava Grada Beograda, Vaznesenje Gospodnje, i tradicionalna Spasovdanska litija, koja je najavljena za danas od 19 sati, tako da će dok litija bude prolazila, neke centralne ulice biti zatvorene za saobraćaj.

Trasa kretanja litije je sledeća: Admirala Geprata (početak litije ispred crkve Svetog Vaznesenja) – Kneza Miloša – Kralja Milana – Trg Slavija (gde je planirano jedino zaustavljanje) – Bulevar Oslobođenja – Svetosavski plato.

Na njenom čelu biće kivot sa moštima Svetog vladike Nikolaja, koje će u 19 sati biće iznete iz Hrama Vaznesenja. Na čelu litije biće patrijarh Porfirije i sveštenstvo, a očekuje se učešće predstavnika gradske vlasti, vojske, policije i žitelja Beograda.

Na kratko će se litija zaustaviti na uglu ulica Kralja Milutina i Kralja Milana, gde će se održati pomen nevino stradalima u pucnjavi u OŠ “Vladislav Ribnikar.”

Posle toga biće nastavljena do Hrama Svetog Save, gde će biti služen moleban, a patrijarh Porfirije će se na tom mestu obratiti građanima.

Povodom Spasovdan i svečane litije koja se tim povodom održava gradskim ulicama, iz JKP GSP saopšteno je da će doći do povremenog zaustavljanja vozila gradskog prevoza koja se nalaze na trasi litije.

Do izmene u saobraćaju doće na sledećim linijama: 

Autobusi: 16, 23, 26, 27, 30, 31, 33, 74, EKO1.

Tramvaj: 9, 11, 12.

Trolejbus: 19, 22, 28, 29, 41. 

Petak: Veliki miting SNS “Srbija nade”

Dan kasnije, 26. maja, takođe od 19 sati, ispred Skupštine Srbije u centru Beograda SNS organizuje skup “Srbija nade”.

S obzirom na to da se ovaj skup održava ispred parlamenta, očekuje se da jedan broj centralnih gradskih ulica bude zatvoren za saobraćaj. Iz tog razloga očekuje se i da pojedine linije gradskog prevoza, naročito one koje prolaze oko Skupštine Srbije, neće saobraćati, ili će to činiti izmenjenim trasama.

Pre nedelju dana u Pančevu, Vučić je govoreći o ovom skupu najavio da će pokazati “Srbiju koja će biti slobodna i slobodarska, koju će građani da uređuju po svojoj meri, i niko je neće uređivati sa strane i spolja”.

U ranijim obraćanjima, podsetio je da je poslednji takav veliki skup SNS održan 19. aprila 2019. Ujedno, istakao je da tuga, žalost i bol u Srbiji ne prolaze nakon tragičnih događaja.

Subota: Protestna šetnja

Poslednji događaj koji će se odigrati u prestonici je četvrti po redu protest “Srbija protiv nasilja”. Deo opozicije će, umesto u petak kao što je bio slučaj prethodne dve nedelje, šetati u subotu.

I ovog puta je planirano je okupljanje ispred Skupštine Srbije, i to u 18 sati i, kako je najavljeno, trajaće do 22 časa. Ruta kojom će se građani kretati, međutim ovog puta je nešto drugačija, a Gazela se ne pominje,

– Krenućemo sa trga ispred Narodne skupštine ka RTS, i to Bulevarom do Pravnog fakulteta i Takovskom ulicom do javnog servisa. Napravićemo prsten oko RTS – najavio je potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić.

SNS bira novo rukovodstvo
Istog dana, u subotu, samo u Kragujevcu, biće održana vanredna Skupština SNS, na kojoj će 4.000 delegata izabrati novo rukovodstvo stranke.

Vučić je, govoreći o ovom događaju. rekao da će tada biti donete velike i važne odluke za Srbiju.

Najavio je da od 27, odnosno 28. maja više neće biti predsednik SNS, ali da to nikako ne znači gašenje stranke.