TRESE SE SRPSKO PODZEMLJE! Izručenje Eleza u najstrožoj tajnosti, ozloglašenom kriminalcu prete smrću

 TRESE SE SRPSKO PODZEMLJE! Izručenje Eleza u najstrožoj tajnosti, ozloglašenom kriminalcu prete smrću

Foto: Youtube/Printscreen/60minutaFTV

Ozloglašeni kriminalac Darko Elez (42) uskoro će biti izručen Srbiji i to u najstrožoj tajnosti zbog brojnih pretnji smrću koje je dobijao u poslednje vreme.

Kako se saznaje, one su mu upućene zbog njegovog obećanja srpskoj policiji da će odati brojne dokaze o nekoliko ubistava u našoj zemlji, pa postoji bojazan da bi plaćene ubice tokom transporta od Bosne i Hercegovine do Srbije pokušale da ga likvidiraju. Elez je trenutno na izdržavanju kazne u zatvoru u Vojkovićima.

On je pre nekoliko dana pravosnažno osuđen objedinjenom kaznom na 20 godina robije zbog brojnih zločina u predmetu “Lutka”, kao i zbog ubistva bračnog para Todorović na Palama 2004.

Saznanja o izručenju potvrdio je i Darkov advokat Senad Kreho i naglasio da je Elez već odslužio sedam godina od dobijene kazne.

– Elez će sigurno biti izručen Srbiji, ali ni ja neću znati kada će doći do toga jer će biti obavljeno u najstrožoj tajnosti. Sada je dobio pravosnažnu presudu od 20 godina i zato nemamo pravo na žalbu, ali kada dođe u Srbiju, preostaje mu da odsluži još 13 godina jer je ostalo odležao. On je sam pisao molbu da mu se objedini ta kazna – ističe Kreho.

Prema nezvaničnim informacijama, dogovor o izručenju u tajnosti između Srbije i Bosne i Hercegovine sklopljen je na osnovu pretnji smrću koje je Elez počeo da dobija od kriminalaca kada je najavio da će, iz zahvalnosti za prebačaj i radi smanjenja kazne, otkriti ključne dokaze o najmanje četiri ubistva koja su se dogodila u Srbiji.

– Inspektori prvenstveno očekuju da im Elez ispriča sve o dva ubistva u Novom Sadu jer je u njih umešano nekoliko načelnika MUP i šefova pojedinih odeljenja. Poznato je samo da su oni direktno ili indirektno umešani u te zločine ili su prikrivali dokaze, pa im je svedočenje Eleza od ključnog značaja. Osim te dve likvidacije, očekuje se i da će otkriti sve što zna o mnogobrojnim zločinima “kavačkog klana”, tačnije Veljka Belivuka i njegovih ljudi. Tu spadaju likvidacije Galeta Miloradovića, kuma Luke Bojovića, i advokata Dragoslava Miše Ognjanovića, kao i mnoge druge – otkriva izvor blizak istrazi.

Kako dodaje sagovornik, vođe nekoliko bandi o kojima će Elez propevati, u posebnom su strahu od njegovog svedočenja otkad je prošlog novembra otkrio gde se nalazi zakopano telo plaćenog ubice Slaviše Bilinca Bilija, koji je 2006. likvidirao predsednika Fudbalskog kluba Bežanija Gorana Mijatovića Mitu. Darko je tada ispričao da je Bilinac ubijen i zakopan u blizini bob staze na Trebeviću.

Pre nekoliko dana Eleza je sud BiH, na osnovu sporazuma o priznanju krivice, osudio na 15 godina zatvora zbog teških krivičnih dela, počinjenih u okviru organizovane kriminalne grupe, poznatog kao predmet “Lutka”, među kojima su i teška ubistva. S druge strane, sud u Istočnom Sarajevu 2004. osudio je Eleza na pet godina i osam meseci zbog ubistva, pa mu je ta kazna sada spojena sa novom i pravosnažno je dobio 20 godina, a izručenje u Srbiju čeka u sarajevskom zatvoru u Vojkovićima.

Izvor: Republika