“TREBALO JE RANIJE DA SE DOGODI, NE BI BILO ŽRTAVA” Putin poručio da Rusija oseća da čini pravu stvar

 “TREBALO JE RANIJE DA SE DOGODI, NE BI BILO ŽRTAVA” Putin poručio da Rusija oseća da čini pravu stvar

Foto: Profimedia

Ujedinjenje Rusije i Donbasa trebalo je da se dogodi ranije, tada bi možda bili izbegnuti gubici, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin.

Što se tiče 2014. godine – lako je biti pametan kad je sve prošlo, ali mi smo tada polazili od toga da će, možda, biti moguće postići dogovor i da će Lugansk i Donjeck u okviru sporazuma, Minskih sporazuma ipak uspeti nekako da se ujedine sa Ukrajinom. Iskreno smo išli na to. Međutim, nismo do kraja osećali raspoloženje ljudi. Nije bilo moguće da se u potpunosti razume šta se tamo dešava. Ali sada je, verovatno, postalo očigledno da je ujedinjenje (Donbasa i Rusije) trebalo da se dogodi ranije. Možda u tom slučaju ne bi bilo toliko žrtava među civilima, možda ne bi poginulo toliko dece – rekao je ruski lider na sastanku sa majkama vojnika koji učestvuju u specijalnoj vojnoj operaciji.

Govoreći o učesnicima specijalne vojne operacije, Putin je rekao da se oni ne dele na zasebne kaste i nacionalnosti, nego pomažu jedni drugima.

– Svi su jednaki, svi jednima drugima pomažu i shvataju da od te pomoći i podrške zavisi njihov život. To je veoma važno – istakao je ruski lider.

Putin je rekao da “Rusija ne ratuje sa Ukrajincima, nego sa onima koji ih koriste kao topovsko meso.”

Mi se borimo protiv onih koji ih snabdevaju i koji sve to plaćaju. U stvari ih koriste kao topovsko meso. Govorim bez ikakvog preterivanja. Tamo ne mare za gubitke, uopšte se ne obaziru na to. A one, za koje smatraju da se ponašaju kako ne treba, streljaju pred strojem. Tamo je potpuno drugačiji borbeni duh. To još jednom potvrđuje da imamo posla sa neonacističkim pokretom, bez preterivanja – rekao je Putin.

– Rusija oseća da radi pravu stvar štiteći Donbas – naglasio je Putin.

– A kao što ste ispravno rekli, mi treba da ostvarimo svoje ciljeve. I mi ćemo ih ostvariti, u to nema nikakve sumnje – poručio je Putin. Protivnici Rusije deluju u informacionom prostoru kako bi obezvredili akcije ruskih vojnika koji štite Donbas, Zaporožje i Herson, rekao je Putin.

U informacionoj sferi takođe postoji protivnik – kada kažete da pokušavaju da nekoga ubede u nešto, da ubace neke lažne informacije, da podstaknu na neke akcije. Na kakve akcije oni podstiču? Na destruktivne akcije koje će poništiti, diskreditovati to zbog čega je vaš sin poginuo – rekao je ruski lider, obraćajući se majci vojnika koji je poginuo tokom specijalne vojne operacije.

Eto zbog čega se to radi – da se obezvredi ono što naši momci rade i da se obezvredi naš, po mom mišljenju, veoma plemenit poriv da zaštitimo naš narod u Donbasu, Zaporožju i Hersonu – dodao je Putin. Referendumi o ulasku Donjecke, Luganske, Hersonske i Zaporoške oblasti u sastav Rusije održani su od 23. do 27. septembra.

Na osnovu 100 odsto obrađenog materijala u Donjeckoj oblasti je za ujedinjenje s Rusijom glasalo 99,23 odsto građana, u Luganskoj 98,42 odsto, u Hersonskoj oblasti 87,05 odsto, a u Zaporoškoj oblasti 93,11 odsto.