“TREBA DA BUDEMO SPREMNI” NATO najavio odgovor na referendume u DNR, LNR, Hersonskoj i Zaporoškoj oblasti

 “TREBA DA BUDEMO SPREMNI” NATO najavio odgovor na referendume u DNR, LNR, Hersonskoj i Zaporoškoj oblasti

Foto: Profimedia

NATO će pojačati svoju pomoć Kijevu kao odgovor na ruske “lažne” referendume koji se održavaju na teritorijama Ukrajine, izjavio je danas generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg.

– Naš odgovor, odgovor NATO je da pojačamo podršku – rekao je Stoltenberg u intervjuu za Si-En-En.

Kako je rekao generalni sekretar NATO, najbolji način da se okonča ovaj rat je da se dodatno ojačaju Ukrajinci na bojnom polju kako bi u nekom trenutku mogli da postignu rešenje koje je prihvatljivo za Ukrajinu i koje čuva tu državu kao suverenu, nezavisnu naciju u Evropi.

– Upravo na to treba da budemo spremni, da će Rusija iskoristiti ove lažne glasove za dalju eskalaciju rata u Ukrajini – rekao je Stoltenberg u odgovoru na pitanje o mogućem ishodu referenduma. Dodao je da ti glasovi nemaju legitimitet i da ništa ne menjaju.

 Ovo je i dalje agresivni rat Rusije protiv Ukrajine – rekao je Stoltenberg.

Danas su u 8:00 časova u samoproglašenim Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici (DNR i LNR), kao i u Hersonskoj oblasti i delovima Zaporoške oblasti u Ukrajini, koje su pod kontrolom ruskih snaga, počeli referendumi o pristupanju Ruskoj Federaciji.

Glasanje će trajati do 27. septembra, kada će početi prebrojavanje glasova, prenela je agencija TAS S. NATO saveznici podržavaju Ukrajinu oružjem, municijom, drugom vojnom opremom i obukom.